TiMo
Vhodnost ustalovače pro film lze poměrně snadno zjistit pomocí doby ustálení. U papíru bude stejný test méně výmluvný. Četl jsem, že se má ve tmě ponořit polovina proužku fotografického papíru do ustalovače, poté rozsvítit světlo, proužek opláchnout a vložit do vývojky. Pokud ta polovina, která byla v ustalovači, zůstane bílá, je ustalovač i doba v pořádku. Vyzkoušel jsem to a pruh jsem nechal ve fixačním roztoku jen 5 sekund a po vyvolání zůstal také bílý. Test tedy zřejmě není spolehlivý.
Existuje jiná možnost? Testovací pruhy, které se dají koupit, podle mého názoru nestojí za tu investici. Nejde mi ani o to ušetřit peníze za fixační roztok, ale chci minimalizovat nepříjemnou likvidaci odpadu.
Nejlepší by samozřejmě bylo, kdyby se jednalo o relativně rychlý test, který lze provést rychle před začátkem práce v temné komoře.
Díky a pozdravy
Tim
piu58
Nejjednodušší metoda:
Počítat. Jeden litr rychlého fixačního roztoku vystačí na 20 m² nebo 15 m² barytového papíru. Mírně se to liší podle konkrétního produktu, ale tato informace by měla být uvedena na lahvi. Můžeš to přepočítat na ekvivalent nejčastěji používaného papíru. U mě je to 18x24. S jedním litrem koncentrátu tak lze vyvolat 450 listů PE. Pokud se ředí v poměru 1+4, stačí jeden litr pracovního roztoku na pětinu z toho, tedy 90 listů. O tom si vedeš čárkový záznam. Pokud se použije list 24x30, jsou to právě 2 čárky. Nemusí to být přesné na procento.
Tandemfahren
Ahoj Time, Uwe,
s tím počítáním máš pravdu, ale pokud chceš minimalizovat množství fixačního roztoku, které je třeba vyhodit, je třeba použít dvojitou fixaci. V tom případě se spotřeba řídí pouze první lázní, a ta pak může dosáhnout až 1,5–2 g/litr (!).
K tomu používám metrové role. Kdybych nebyl tak líný, zapisoval bych si, kolik papíru lázeň do té doby zvládne, a pak bych lázeň vyměňoval vždy po tolika a tolika listech.
Ale pak by mi ty metrové role zkazily... :-)
Možná má někdo čísla, o kolik méně fixačního prostředku je třeba likvidovat (odhaduji faktor 3).
Cena fixačního roztoku není rozhodující, to je jasné. Jde mi hlavně o stálou kvalitu fixace, a tu zajistí jen dvojitá fixace. Protože tam vždy vytahuji svůj list z prakticky zcela čistého čerstvého fixačního roztoku.
Ale to už Tim, myslím, stejně dělá. Mám ti poslat pár metrových rolí v dopise do T.?
Ještě hodně zábavy
Frank
TiMo
Haha, Uwe, ty jsi ten hasič na fóru. Skoro vždycky odpovíš jako první. Měl bys vydat nějakou knihu o fotografické praxi.
Počítat je dobré, to jsem měl v plánu, ale pak jsem na to zapomněl. Popis Adofixu bohužel není moc přesný (PE nebo baryt) a údaje na sebe navazují bez přestávky. Proto bych si to rád zjistil sám.
Ahoj Franku,
ráda tě slyším ;)
podle tvého doporučení vždy provádím dvojitou fixaci u filmu i papíru. Pokud mi chceš věnovat pár měřicích proužků, budu ráda. Pak budu moci zjistit jejich počet. Pokračujeme e-mailem.
Metoda s papírovými proužky je tedy nevhodná?
piu58
Takže ta metoda s papírovým proužkem je tedy nepoužitelná?
Toto doporučení jsem zatím nikde nečetl.
Co ale můžeš udělat: schovat si kousky filmu a změřit dobu vyvolávání v papírovém ustalovači. Musí to být samozřejmě vždy stejný typ filmu, tedy tvůj oblíbený film. Pokud se doba zdvojnásobila, ustalovač je vyčerpaný.
Otto
Nejspolehlivějším testem je test s jodidem draselným:
http://www.fotografie-in-schwarz-weiss.de/sw-fotografie/tipps-tricks/29-prozesskontrolle.html#toc_1032
S pozdravem,
Otto!
TiMo
Díky za tip, Otto.
Bohužel se tam chemikálie prakticky nedají sehnat, proto jsem hledal způsob, jak test provést s materiálem, který mám k dispozici.
Otto
Ano, ani ve větších městech už neexistuje jediný obchod, který by se specializoval na fotochemikálie. S tím se prostě musíme smířit. Bez zásilkové služby už černobílou fotolaboratoř prakticky nelze provozovat. Test s jodidem draselným je podle mého názoru jedním z nejdůležitějších testů v laboratoři. Když se fotografie po cca 2–3 letech zničí a člověk si uvědomí všechnu tu zbytečnou práci, která je nutná k jejich nahrazení, pak je test s jodidem draselným hračka.
Pro fotochemii existují dvě možnosti:
- Obvolat lékárny v okruhu cca 30 km (díky internetu to není žádný velký úkol)
- Nadregionální zásilkový obchod
Pokud pravidelně zpracováváte barytový papír, měli byste si rovnou objednat i síran sodný jako
pomocný prostředek při promývání.
S pozdravem,
Otto!
TiMo
Kdybych bydlel v Německu, nebyl by to žádný problém. Ale tady je těžké sehnat čisté chemikálie. Zřejmě se domnívají, že občané nejsou schopni s nimi zacházet.
Své materiály odebírám od společnosti Impex. Tam vím, že peníze jdou zpět do projektů, které slouží našemu koníčku.
S pozdravem z Tokia
Tim
PS: Velmi informativní stránka (www.fotografie-in-schwarz-weiss.de)! Díky za to, Otto.
Gucker
Testuji svůj fixační roztok podle návodu z knihy „Larry Bartlett's Black and White Photographic Printing Workshop“: film prošel běžnou expozicí, já jsem k tomu vyfotografoval bílou plochu; film jsem poté navinul zpět do kazety a uložil do světlotěsné krabičky. Odřízne se malý proužek filmu a polovina se ponoří do čerstvě připraveného ustalovače; zaznamená se doba, za kterou je ponořená polovina zcela čirá (u mě většinou 20–25 s). Pokud se test s tímto ustalovačem opakuje, když je již použitý, je vidět, že doba do vyjasnění se stále prodlužuje; podle knihy by se měl ustalovač vyhodit, jakmile je doba delší než dvojnásobek doby u čerstvě připraveného ustalovače (tedy v mém případě více než 50 s).
michael-kielgmxnet
K tomu však není nutné testovací film předem exponovat. Jelikož se při tomto testu stejně nevyvolává stříbrný obraz, je jedno, zda je na filmu latentní obraz přítomen, či nikoli.
Edit říká: díky expozici čísel negativů na filmu je latentní obraz přítomen už tak, i když jen na okraji.
HenningH
Edit říká: Díky expozici negativních čísel na filmu už tam stejně existuje latentní obraz, i když jen na okraji.
Henning se ptá: Provádíte tento test ve tmě?
Tandemfahren
Ahoj,
test nemusíš provádět ve tmě. Film se totiž nevyvolává. Proto ani čísla okrajů nehrají žádnou roli.
Myslím si, že je přesto vhodné uchovávat testovací film v temnu, protože dlouhodobé působení světla mění emulzi i bez vývoje.
Já osobně ale používám metrové pásky a dvojité fixace. Bezpečnější a čistší to už být nemůže.
S pozdravem z Horního Bavorska
Frank