Olivinyl
Ahoj všichni,
k fixaci svých filmů KB používám Adofix.
Můj postup: Spustím fixační proces a současně vložím kousek neexponovaného filmu stejného typu do misky a fixuji současně vyvolaný film v plechovce i ten kousek v misce.
Pokud mi kousek filmu připadá jasný, nechám film v nádobě dvakrát déle. Nádobu jednou za 30 sekund nakloním.
Jak byste nyní připravili fixační roztok? 1+9 nebo 1+4? Co je vhodné?
U filmů Tmax jsem si všiml, že 1+9 je nekonečný příběh a doba fixace v misce s kouskem trvá téměř 10 minut. U 1+4 je to cca 6 minut a film zůstává k fixaci 12 minut v vývojové plechovce.
S pozdravem Oliver
pittyman
Ahoj Olivere!
S fixací ve dvou lázních určitě neuděláš chybu. U filmu T-Max (růžové zbarvení podkladu) fixuji 4 minuty v první a 2 minuty ve druhé fixační lázni, vždy v poměru 1+9.
Delší fixace nemá žádný význam. U filmu T-Max se po řádné fixaci a dostatečném praní (u mě
většinou 30 minut nebo více při cca 25 stupních) téměř úplně zmizí. Moje zkušenosti s T-Maxem se však týkají pouze svitkového filmu TMY-2, tedy
400.
Závěr: fixace ve dvou lázních a dostatečné praní, zbytek je jen otázka zvyku a při zvětšování to nevadí.
Dirk
Olivinyl
Vyčerpá se fixační roztok při použití Tmax tak rychle, že budu potřebovat dvě nové dávky v poměru 1+9?
U „běžných“ klasických emulzí se totiž stále řídím pravidlem, že doba čištění se rovná dvojnásobku doby fixace.
Co je tedy lepší? Ne rychlejší! 1+4 nebo 1+9?
S pozdravem Oliver
pittyman
Ahoj Olivere,
trochu jsem si na internetu přečetl o fixaci ve dvou lázních. Teorie je jednoduchá, srozumitelná a také v procesu pozitivního vyvolávání,
zejména při práci s barytovým papírem, velmi výhodná.
Zbarvení nosiče filmu se liší film od filmu, a to i co do intenzity. Rozdíly
se projevují také v různých formátech (135, rolkový a plochý film). U některých filmů
zůstává zbarvení, u jiných ne.
Dávej pozor, aby byly tvé filmy dostatečně fixovány (příliš dlouhá fixace také není dobrá – můžeš si to přečíst na internetu nebo
v příslušné literatuře) a provádět praní. To, co z toho nakonec vzejde, je prostě
specifické pro použitý typ filmu, ale při pečlivém zpracování to není žádný problém.
U mých svitkových filmů T-Max poznám nedostatečnou fixaci/praní jednak podle
o něco silnějším růžovém zbarvení nosiče, ale především podle mírného nažloutlého/hnědého nádechu
skvrn. Jinak je nosič čirý a nemá žádný nebo jen mírný růžový
nádech. Adofix 1+9 by měl být naprosto dostačující!
Dirk
piu58
Používám výhradně poměr 1:4. Doba zpracování je kratší, baryt se proto rychleji vyváží a množství škodlivých látek, které je třeba zlikvidovat, je minimální.
Olivinyl
Ahoj všichni
Tak jsem si o fixaci ve dvou lázních trochu „načetl“
Vidím v tom smysl jen v tom, že použiji dvakrát čerstvý fixační roztok a doba fixace zůstane výrazně pod 10 minut.
Žádnou technickou ani optickou výhodu jsem tím nezaznamenal.
Takže poměr 1+4 nebo 1+9 v zásadě není podstatný, mění se jen doba.
Pokud nepřefixuji, nic nezkazím ani nepoškodím.
V poměru 1+4 jsem Tmax vyfiksoval za cca 12 minut při 20 °C do krásné čirosti, pro T-maxe jsem ale vždy použil čerstvou směs 1+4.
Použitý fixační roztok ale vždy stačil ještě na fixaci několika APX, ASP, Lucky a ADOX CHS. Většinou to trvalo asi 5 až 8 minut.
Proto také ten kousek filmu paralelně s filmem ve vývojové nádobě a kontrola výkonu ustalovače.
Jsem si vědom toho, že filmy je třeba dostatečně propláchnout, ale nebylo mi jasné, že Tmax by se měl propláchnout ještě silněji / intenzivněji. Samozřejmě jsem ho vždycky dostal a také jsem používal stejnou metodu oplachování jako u klasických filmů. (Voda do nádoby a 1x převrácení, výměna vody 3x převrácení, výměna vody 6x převrácení, výměna vody 12x převrácení, výměna vody 24x převrácení a nakonec Mirasol 1+400 a ještě jednou 24x převrácení)
Zalévat Tmax jinak nebo obecně zalévat jinak?
Zatím vše šlo dobře, jen mě napadlo, že např. s emulzí CHS je třeba zacházet velmi opatrně a nemělo by se používat přerušovací lázeň. Nějak jsem to přehlédl a použil přerušovací lázeň silnější než 2 % a zatím to vždy dopadlo dobře.
Proto mě napadlo, že pokud je ustalovač příliš silný, může také poškodit emulzi.
S pozdravem Oliver
hagee
Ahoj všichni,
tak jsem si o fixaci ve dvou lázních trochu „načetl“
Vidím v tom smysl jen v tom, že použiji dvakrát čerstvý fixační roztok a doba fixace zůstane výrazně pod 10 minut.
Žádnou technickou ani optickou výhodu jsem tím nezaznamenal.
Takže poměr 1+4 nebo 1+9 v zásadě není podstatný, mění se jen doba.
Pokud nepřefixuji, nic nezkazím ani nepoškodím.
V poměru 1+4 jsem Tmax při 20 °C vyfixoval za cca 12 minut do krásné čirosti, pro T-maxe jsem ale vždy použil čerstvou dávku 1+4.
Použitý fixační roztok ale stále stačil na fixaci některých filmů APX, ASP, Lucky a ADOX CHS. Většinou to trvalo asi 5 až 8 minut.
Proto také ten kousek filmu paralelně s filmem ve vývojové nádobě a kontrola výkonu fixačního roztoku.
Jsem si vědom toho, že filmy musí být dostatečně propláchnuty, ale nebylo mi jasné, že Tmax by měl být propláchnut ještě silněji / intenzivněji. Samozřejmě jsem ho vždycky dostal a také jsem používal stejnou metodu oplachování jako u klasických filmů. (Voda do nádoby a 1x převrátit, výměna vody 3x převrátit, výměna vody 6x převrátit, výměna vody 12x převrátit, výměna vody 24x převrátit a nakonec Mirasol 1+400 a znovu 24x převrátit)
Zalévat Tmax jinak nebo obecně zalévat jinak?
Zatím vše šlo dobře, jen mě napadlo, že např. s emulzí CHS je třeba zacházet velmi opatrně a nemělo by se používat přerušovací lázeň. Nějak jsem to přehlédl a použil přerušovací lázeň silnější než 2 % a zatím to vždy dopadlo dobře.
Proto mě napadlo, že pokud je ustalovač příliš silný, může také poškodit emulzi.
LG Oliver
Ahoj Olivere,
u T-MAX to dělám takhle: fixační lázeň do plechovky, první kousek filmu k zbytku fixační lázně. Až je to čisté, přidám druhý kousek filmu.
Až je i ten čirý, je film hotově fixován. Protože nechci čekat, používám rychlofixační lázeň od konkurence našeho hostitele. Ten má jistě v nabídce i něco rychlejšího než zjevně dost pomalý Adofix. Zpátky k filmu! Ten je nyní fixován, ale stále růžový. To je ochranná vrstva proti světelným kruhům, kterou nechám z emulze vymizet tím, že film asi 5 minut bez pohybu ponořím do tekoucí vody. Poté se opláchne, jak se líbí (já preferuji metodu Ilford), a vše je v pořádku, tedy čiré a průhledné a už ne růžové nebo dokonce mléčné.
S pozdravem,
Hans
pittyman
Ahoj Olivere, projdi si celý proces, fixuj TMAX tak, jak jsi
popsal, v roztoku 1+9 po dobu 4 minut a podívej se na něj jednou proti světlu.
Samozřejmě ho k tomu nemusíš vytahovat z cívky. To růžové uvidíš
i tak. Já vždycky házím své filmy i s cívkou do 5litrového plastového
kbelíku, do jehož dna jsem vyvrtal 1mm otvor. Tam na ně podle potřeby nalévám
vodu o teplotě cca 20–25 °C, zbytky fixačního roztoku odtékají dnem ven.
Celé to, alespoň u mě, trvá asi 30 minut.
Pokud teď každých 10 minut podržíš cívku proti světlu, uvidíš, jak
růžové zbarvení stále slábne. Pokud ho chceš úplně odstranit,
prostě to nech namočené odpovídající dobu.
Tak dlouhé doby fixace se používaly jen velmi zřídka!
Dirk
bernhardmangelsgmxde
I mně se ty časy zdají příliš dlouhé. S čerstvým ustalovačem (1+4; už ne Adofix...) za ~20 € si u filmu APX 100 spíš vzpomínám na časy vyčištění pod půl minuty... Tmax 400 sice potřebuje výrazně více času, ale i tak dosahuji jen zlomků hodnot zde popsaných. Zkusil bych to s čerstvým ustalovačem... doufám, že tím, že jsem zmínil, že se dá vyzkoušet i jiný produkt, příliš nezneužívám pohostinnost majitele...
Otto
K fixaci filmu je třeba zvolit ředění 1+7, poměr 1+9 je většinou příliš slabý. U filmů Tmax se velmi doporučuje již zmíněná fixace ve dvou lázních. Nechte film dvakrát tak dlouho vyjasnit v ustalovači 1, poté jej bez mezikroku nechte vyjasnit v ustalovači 2. Růžové zbarvení by pak mělo zcela zmizet. Ustalovače jsou opakovaně použitelné. Viz např.
http://www.fotografie-in-schwarz-weiss.de/sw-fotografie/perfektes-negativ/18-negativentwicklung.html
odstavce 3.5.2 a 3.5.3 nebo zde:
http://www.fotografie-in-schwarz-weiss.de/sw-fotografie/kolumne/107-wollstein09.html
S pozdravem,
Otto!
Olivinyl
Ahoj všichni,
nejprve vám děkuji za vaše příspěvky k tomuto tématu.
Zajímá mě, jak rozdílné jsou názory a způsoby použití.
Právě jsem si prohlédl pár negativů Tmax, které jsem fixoval asi 12 minut v poměru 1+4 a opláchl způsobem, který jsem popsal.
Na nich není vidět žádné jemné narůžovění. Jsou čiré.
Obavy jsem měl ohledně koncentrace Adofixu 1+4.
Oplachování pomocí Jobo Cascade nepoužívám, i když ho vlastním. Důvodem je plýtvání vodou a energií. Mám možnost velmi přesně ohřívat vodu pomocí elektronického průtokového ohřívače. Zařízení vyrovnává tlak a průtok, takže nedochází k výkyvům teploty. Ale i v režimu ECO při 20 °C má zařízení příkon téměř 4 kW.
Nepřikládám žádnou váhu tomu, abych od svého dodavatele energie dostal kytici, protože jsem tak dobrý zákazník ;-)
LG Oliver
TiMo
Právě jsem namíchal čerstvý Adofix v poměru 1:4. Jedna fotka na Tri-X potřebovala 40 sekund, než se vyvolala ve fixačním roztoku o teplotě 20 stupňů.
Nedokážu si představit, že by to u T-Maxu trvalo o tolik déle.
VolkerSchulz
12 minut fixace je příliš dlouhá doba.
Mimochodem, růžové nebo fialové zbarvení není známkou nedostatečné fixace, ale je způsobeno senzibilizátory v emulzi filmu.
Zbytky barviva ve vrstvě filmu nemají vliv ani na zpracování v pozitivním procesu, ani na trvanlivost negativu. Prodloužení doby fixace však může mít negativní vliv na kvalitu negativu.
Doporučuji vyhledat na fóru Phototec. Tam se k tomuto tématu vyjádřil pan Schneege (dříve Ilford).
S pozdravem
Volker
piu58
Neumím si představit, že by T-Max trval o tolik déle.
Ale ano, trvá to déle. Ploché krystaly obsahují vysoký podíl
jodidu
stříbrného, který se rozpouští mnohem hůře.
TiMo
Nedokážu si představit, že by T-Max trval o tolik déle.
Ale ano, trvá to déle. Ploché krystaly obsahují vysoký podíl
jodidu
stříbrného, který se vyvíjí mnohem hůře.
Ahoj Uwe,
dobré vědět. Spotřebuje T-Max pak i rychleji ustalovač, nebo to prostě jen trvá déle?
Timgruss
bernhardmangelsgmxde
Delší doba křišťálizace ano, ale ne 10krát delší. Doba fixace se u plochých krystalů často udává jako trojnásobek doby křišťálizace. Fixační roztok se také spotřebuje rychleji.
Nedokážu si představit, že by T-Max potřeboval tolik času navíc.
Ale ano, potřebuje. Ploché krystaly obsahují vysoký podíl
jodidu
stříbrného, který se fixuje mnohem hůře.
Ahoj Uwe,
dobré vědět. Spotřebovává T-Max pak také rychleji ustalovač, nebo to prostě trvá déle?
Timgruss
piu58
Ahoj Uwe,
to je dobré vědět. Spotřebuje se pak s T-maxem i ustalovač rychleji, nebo to prostě trvá déle?
S pozdravem Tim
Trvá to déle, kapacita je stejná.
Říká se, že fixační roztok s obsahem jodidu působí pomaleji i u jiných materiálů, které jodid neobsahují. Nevidím v tom žádný chemicko-kinetický mechanismus. Ale tato domněnka je dostatečným důvodem k tomu, aby se filmový fixační roztok nepoužíval současně pro papír: u papíru totiž nelze měřit dobu vyčištění.
Olivinyl
Ahoj všichni
Tak jsem ten T-max konečně zvládl. Časy jsou s Adofixem 1+4 necelých 15 minut a v roztoku 1+7 s dvojitou fixací 2 x 6 minut. V obou případech jsem film ještě opláchl podle Ilfordovy metody a provedl závěrečné opláchnutí po dobu asi 10 minut. Růžové zbarvení úplně zmizelo.
Teď jsem začal vyvolávat své snímky na papír. Pro začátek používám PE papíry. Ale dostal jsem ještě pár balíčků barytového papíru. Většinou je to starý papír, který má přes 30 let, ale na experimentování a hraní je to úplně v pořádku. PE papír je starý mezi 5 a 10 lety.
Četl jsem, že pro barytový papír je lepší použít Adofix v poměru 1+4. Pro PE by mělo být zcela dostačující 1+9. Co na to říkáte? Mezi vývojkou a fixací používám přerušovací lázeň s indikátorem.
Testování fixačního roztoku:
Fixační roztok bych testoval pomocí kousku filmu. Čerstvě připravený roztok, kousek ASP 400 do fixačního roztoku (toho mám ještě dost) a zapsat si čas. U Adofixu 1+9 by to bylo 9 minut, než je film čirý. Pokud to trvá déle než 18 minut, měl by se fixační roztok vyměnit. Pochopil jsem to správně?
Viděl jsem, že existují testovací proužky na testování ustalovače. 1 testovací proužek stojí 0,30 eura, tedy téměř polovinu ceny ustalovače.
Nebo vyměňujete ustalovač po každé práci v temné komoře? ...v mém sklepě stojí 10litrový kanystr s železovou vlnou...
S pozdravem Oliver
Tandemfahren
Ahoj Olivere,
nemusíš to pokaždé nastavovat znovu. Ty dívky používám spíš z lenosti, protože mi to počítání moc nejde.
Pokud pracuješ se dvěma pevnými podpěrami, nemusíš ani tak často měřit. A 27,5
Olivinyl
Ahoj Olivere,
nemusíš to pokaždé připravovat znovu. Ty měrky používám spíš z lenosti, protože mi to počítání moc nejde.
Pokud pracuješ se dvěma fixačními lázněmi, nemusíš to ani tak často měřit. A 27,5 centů není drahé, to ten fixační roztok je levný :-)
Více využitý první fixační roztok se také mnohem více vyplatí při doplňování stříbra (já to dělám s dithionitem).
Pokud mohu ještě něco říct k tvým papírům: já bych celý Sums vyhodil. YMMV, jako vždy.
Hodně zábavy v temné komoře,
Frank
Já jsem taky příliš líný na počítání...
Ale nedělám fixaci ve dvou lázních. Jen tak, jak je uvedeno výše v příspěvku u filmu Tmax KB.
Tak co tedy? ;-) 1+4, 1+7 nebo 1+9? Kousky filmu nebo testovací tyčinky?
LG Oliver