Kdybych měl zachránit barevnou fotografii, zkusil bych to s třívrstvým diafilmem s třemi vrstvami emulze o citlivosti 50–80 ASA ;-)
Co se mě týče, mohl by mít i citlivost ISO 12/12 nebo ISO 25/15. Ale to by pravděpodobně nebylo v souladu s tržními požadavky.
Dokud však Fuji stále vyrábí vynikající barevné filmy, byl by můj projekt zřejmě odsouzen k neúspěchu, protože můj třívrstvý film by byl podstatně dražší než Fuji a zároveň z technického hlediska ve většině bodů horší.
K Fuji mám spíše ambivalentní vztah. Jistě, Velvii používám pro určité účely docela rád, ale Provia má za určitých světelných podmínek mírný magentový nádech. Nedávno jsme o tom diskutovali na fóru Hasselblad. Každopádně to platí pro RDP III z roku 2003, u aktuální verze to ještě nevím, je možné, že film byl mezitím změněn.
Pro pracovní účely jsem potřeboval – proto jsem až do jeho ukončení používal Agfu 50S a 50L a jejich nástupce – film s co nejneutrálnějším podáním barev.
Slyší-li se ten nářek na německých a především amerických fórech, nic by nebránilo zavedení derivátu Kodachromu. Ale pravděpodobně je ten nářek opět hlasitější než ochota něco takového pak také koupit. I když se samozřejmě mohu mýlit.
Ciao!