MartinKrull
Ahoj milí členové fóra,
krátce o mně: Jmenuji se Martin Krull, je mi 37 let a pocházím z Lübecku.
Už asi dva roky trávím hodně volného času ve své vlastní temné komoře a fotím černobílé snímky v malém formátu se starým Canonem a od nedávna také v středním formátu s Mamiyaflex RB 67.
– fantastický koníček!
Mám problém, který si nedokážu vysvětlit:
Včera večer jsem vyvolal 2 zvětšeniny na papíru Adox Fine Print Vario Classic v roztoku Easylith 1+1+30, abych zjistil, jak se projeví míra přeexponování. Zatím vše v pořádku.
Jakmile byl kontrast v pořádku, zastavil jsem proces a dal zvětšeniny do ustalovače.
A teď k mému problému:
Ve fixačním roztoku černé tóny postupně bledly. Do určité míry, ale ne úplně. U zvětšeniny s vyšší expozicí (+3 clony) ještě více než u té méně exponované (+2).
Po tónování v uhlíkovém toneru 1+30, cca 4 minuty, se mi podařilo část černé barvy získat zpět.
Jako zastavovací lázeň používám lázeň na bázi kyseliny citronové, jako ustalovač X 89 od Amaloco (bez zápachu, rychlý ustalovač).
Může mi někdo poradit, jestli dělám něco špatně a co? Seznam chyb v Moerschově Easylithu mi v tomhle ohledu nepomůže.
Díky za pomoc
S pozdravem Martin
MirkoBoeddecker
Jaký fixační prostředek používáš, v jaké koncentraci a jak dlouho?
MartinKrull
Ahoj Mirko,
jak jsem již popsal výše, používám přípravek X89 od firmy Amaloco (bez zápachu, rychlý fixátor) v poměru 1:9 podle návodu. Doba fixace je 3 minuty. Následně 4 minuty v HCA.
Výňatek z bezpečnostního listu X89:
Chemická charakteristika:
Složení, obsahuje mimo jiné:
Voda [7732-18-5] 20–50 %
Thiosíran amonný [7783-18-8] > 50 %
Sulfid sodný [7757-83-7] 5–10 %
Kyselina octová [64-19-7] (C, R10–35) 1–2 %
S pozdravem
MirkoBoeddecker
To nemůže být kvůli těm 3 minutám při 1+9.
Jak víš, že černé tóny ve fixačním roztoku vybledly?
To přece znamená, že víš jistě, že ve vývojce ještě byly, ale po fixaci už ne.
To, že toner opět zvyšuje Dmax, je normální.
S pozdravem,
Mirko
MartinKrull
No, sleduju, jak se začíná objevovat infekce, a když mi to přijde jako správný okamžik („snatchpoint“) – vytáhnu film, zastavím ho a dám do vývojky.
Pak vidím, jak se černé tóny zase ztrácejí… podobně jako v bělidle, jen naopak.
Nepoužívám červené Duka světlo, které zřejmě kontrasty ztvrzuje, takže se nejedná o optický klam.
Včera jsem to zkusil znovu s čerstvou zastavovací lázní a ustalovačem, výsledek byl stejný.
Dnes vyzkouším jiný papír. Uvidíme.
S pozdravem Martin
MirkoBoeddecker
Ahoj Martine,
pokud nepoužíváš červené světlo DUKA, buď pracuješ ve tmě, nebo při použití Vario Classic určitě vzniká silný závoj.
Je to světlo náhodou umístěné blíže k fixační lázni?
Promiň, že se v tom vrtám, ale stále se mi to jeví jako „optický klam“, protože fixační lázeň (pokud se nejedná o vadnou dávku) by neměla být tak bledá.
Zkuste rozsvítit světlo, jakmile je papír ve fixačním roztoku, a zkuste to znovu, abyste se ujistil, že se „zčernění“ vytrácí.
Místo výměny papíru bych nejprve vyměnil fixační roztok, případně ho více naředil.
S pozdravem a hodně úspěchů,
Mirko
Urnes
Ahoj,
do jisté míry je to normální. Pokud používáš červené světlo Duka – a nic jiného bych ani nedoporučoval, protože jsem zatím neobjevil žádný lith paper, který by snášel něco jiného. Takže při použití červeného světla Duka necháš stíny splynout až do bodu, kdy si řekneš: „Sakra, teď už ty stíny splynuly“ – tedy o dost dál, než je bod, kterého chceš dosáhnout. Pak zastav, poté zafixuj. Zkus to na 2 minuty (je to přece rychlofixátor). Po první minutě můžeš rozsvítit světlo. Uvidíš, že u výtisku hustota klesá (samozřejmě v bílém světle už vidíš více detailů) a detaily ve stínech se postupně znovu objevují. V závislosti na papíru pak dojde k barevné změně ze žluté na červenou/růžovou, dokud není zvětšenina definitivně suchá. U Polywarmtonu například není tento proces tak výrazný, u Fomabromu je výraznější.
Pozdravuje Sven.
MartinKrull
Ahoj,
už je mi to skoro trapné...
Včera jsem to zkusil znovu, s digitálním fotoaparátem po ruce, abych zdokumentoval to „vyblednutí“.
Stejné parametry, jen s červeným osvětlením a trochu delší expozicí, jak psal Sven.
Expozice 1 min–1,5 min (o něco déle než obvykle), pak do ustalovače a hned zapnout světlo, fotoaparát v pohotovosti a... nic, žádné vyblednutí.
2. pokus o něco kratší v vývojce, protože ten první byl přece jen příliš silný, a... nic, žádné vyblednutí.
Nechápu to. Mohlo by to skutečně souviset se světlem? :rolleyes:
V příloze jsou oba včerejší pokusy, abych něco ukázal, skener je spíše nižší kvality..
Zdravím Martin
Urnes
Radši na to nemysli. Pokud teď vše běží stabilně, můžeš pokračovat v testování. Kdyby to nebylo kvůli světlu, možná bych tipoval teplotu fixačního roztoku.
Ti vrány v přístavu mám taky ještě na seznamu, odkud jsi je vyfotil?
Zdravím, Sven.
MartinKrull
Ahoj Svene,
Je to ale zvláštní...
Jeřáb stojí v Lübecku na špičce poloostrova Wall. Je sto let starý a je památkově chráněný. Je snadno dostupný autem.
S pozdravem, Martin