andreasdegner
Ahoj všichni!
Od té doby, co pomocí svého Opemus 6 zvětšuji i středoformátové snímky (s objektivem Anaret 4,5/80), jsem si všiml, že vedle promítaného obrazu se objevují poměrně jasné soustředné kruhy. Podle mého názoru mohou pocházet pouze z odrazů na vnitřní straně měchu. Rozebral jsem desku a podíval se dovnitř...měch se docela silně leskne a dokážu si představit, že to na snímku způsobuje spoustu rozptýleného světla, které snižuje kontrast a narušuje gradaci ve světlech. Zná někdo tento problém? Existuje snad nějaký matný sprejový lak, který drží na plastu? Nebo jsou k dispozici jiné měchy z látky?
S pozdravem
Andreas
Wolfgg
Ahoj Andreasi,
zkus pro začátek obalit vnitřní stranu měchu černou látkou (např. plstí) a ověřit tak, zda měch skutečně odráží zvuk.
S pozdravem Wolfgang
piu58
Druhou nejlepší volbou je velur, který se dá sehnat v stavebninách jako samolepicí. Má tendenci se trochu chumlat: nejprve ho vykartáčujte a nakonec odstraňte pomocí lepicí pásky, pak bude v pořádku. Vystlal jsem jím několik MF fotoaparátů a vypadá to dobře – mnohem lépe než všechny černé laky, které při ostrém dopadu světla mají opět tendenci odrážet světlo.
Nejlepší je černý samet, ale ten se těžko zpracovává.
andreasdegner
Díky za tipy!
Problém je jen v tom, jak ten velur čistě přilepit na vnitřní stranu měchu... Bude to docela fuška, i když to jde. Možná nejdřív vyzkouším Wolfgangův test, abych zjistil, jestli má ten měch opravdu tak velký vliv.
Důvodem pro podezření na vnitřní odrazy je to, že jsem chtěl změřit hustoty šedého klínu (až do 1,95) v projekci pomocí mého nově pořízeného Hauck Trialuxu. Přitom jsem zjistil značné rozdíly v naměřených hodnotách stupňů vysoké hustoty, a to v závislosti na tom, zda jsem pomocí negativních maskovacích pásek omezil výřez příslušného pole hustoty, nebo ne. Naměřené hodnoty pro rozsah hustoty šedého klínu se pohybovaly mezi 1,5 a 1,9 (poslední hodnota by pro mě byla přijatelná). To mě vede k závěru, že rozptýlené světlo v každém případě pochází z objektivu, protože odrazy od podlahy ke stropu a stěnám a zpět jsem zabránil pomocí moltonové látky. Existují tedy pouze dvě možnosti: Buď je objektiv sám o sobě poměrně málo kontrastní, nebo rozptýlené světlo pochází z odrazů na měchu. Jelikož mám difuzní hlavu, do měchu vstupuje velké množství nesměrového světla, takže si to představuji jako nejpravděpodobnější zdroj chyby.
Zkoušku jsem zopakoval i s mým KB El Nikkor 2,8/50... stejný efekt, ačkoli tento objektiv by měl být nad veškerou pochybnost a je také ve velmi čistém stavu.
S pozdravem
Andreas
TR
Zkus ten měch prozatímně vyložit kouskem kartonu. Pak budeš mít jasno.
bernhardmangelsgmxde
Nějak mi není úplně jasné, co tam přesně děláš. Máš šedý kalibr jako negativ s maximální hustotou 1,95, zvětšíš ho na základovou desku a tam změříš hustotu projekce, která by pak měla odpovídat hustotě šedého kalibru při měření v odraženém světle?
andreasdegner
Ahoj,
myslím, že jsem přišel na příčinu té odchylky: při bližším prozkoumání jsem zjistil, že objektiv Anaret měl na skle nános (i na vnitřní straně zadní čočky). Objektiv jsem vyndal a vyčistil, a hle: najednou je obraz mnohem kontrastnější.
Druhým důvodem bylo zpočátku nedostatečné zakrytí ploch uvnitř negativní roviny, které jsou prázdné (rozstříhaný šedý klín nevyplnil úplně formát 6x6). Pokud to neuděláte, máte příliš mnoho přebytečného rozptýleného světla, a to i u nejlepšího objektivu.
S těmito poznatky nyní naměřím rozdíl v hustotě 1,9, s čímž jsem spokojen. Prozatím se tedy obejdu bez vyložení měchu (zejména proto, že prstencové odrazy leží výrazně mimo osvětlený formát). No, každopádně jsem se zase něco naučil.
@namir: Chtěl jsem jen ze zvědavosti otestovat svůj nově pořízený Trialux proti šedému klínu, důvodem bylo vlastně kalibrování mé barevné směšovací hlavy na můj fotografický papír. Nicméně nikde neprovádím měření dopadajícího světla. Trialux měří pouze intenzitu dopadajícího světla projekce v jednom bodě. Pokud změřím nejjasnější a nejtmavší pole projekce a zobrazené expoziční časy jsou T1 a T2, pak musí výsledek log(T1/T2) = 1,95. Při mém prvním měření však vyšel pouze výsledek 1,5. To je dostatečný důvod k hledání chyby.
S pozdravem
Andreas