Ahoj,
nejprve tě tu vítám! Jmenuji se Andreas, pocházím z oblasti digitální fotografie a právě dělám první krůčky v analogové středoformátové fotografii (kromě toho, že jsem si před několika lety trochu pohrával s foťákem). K tomu jsem si pořídil Bronicu SQ-B s hledáčkem, nafotil pár snímků a už je i sám vyvolal (ne úplně úspěšně, kvůli šmouhám na negativech. Pravděpodobně vniklo světlo do vývojky...). Ale to je trochu jiné téma...
Dosud jsem jako expozimetr používal svůj Sony Alpha 100 nebo Sigma DP2x, což je ale poněkud nepohodlné, protože nepokrývají rozsah clon objektivů Bronica a u expozičních časů mají samozřejmě také zcela jiné možnosti.
Jako dovolenkovou četbu jsem si vzal na vědomí
Velkou fotografickou příručku
od Andrease Feiningera, který zastává názor, že by se měl každý film zkusmo exponovat a vyvolat, aby se tak zjistila skutečná hodnota ISO. Pokud si dobře vzpomínám, výrobci údajně uvádějí příliš vysoké hodnoty citlivosti. Jaké jsou s tím vaše zkušenosti? Je to u současných filmů stále tak? Ta kniha je už přece jen pár let stará.
Z toho však vyplývá, že i u expozimetru je nutné, aby bylo možné volně nastavit hodnoty ISO, a ne jen obvyklé hodnoty, které uvádějí výrobci filmů (25, 50, 100, 200, 400, 800, ...). Existují takové? Může mi někdo doporučit nějaký, který není příliš drahý, umí měřit objekt, světlo a možná i bodové měření (může být i dodatečně dovybavitelný)?
Jsem vděčný za každé doporučení, protože v této oblasti ještě nemám úplně přehled o tom, co je k dispozici, co je důležité, a chci se vyhnout drahé chybné koupi.
Díky předem!
S pozdravem,
Andreas