Rotlicht
Dobrý večer všem,
před nějakou dobou jsem si připravil roztok A49, ale nestihl jsem ho celý spotřebovat. Nyní je vývojka připravena déle než maximálně stanovené 4 týdny (asi 10?), dobře uzavřená, ale trochu zapáchá. Samozřejmě s ní už nechci vyvolávat film, ale slyšel jsem, že starý vývojka na negativy se dá použít i na papír? To by bylo samozřejmě skvělé, kdybych ji nemusel vyhodit! Máte s tím nějaké zkušenosti?
S pozdravem
rotlicht
piu58
V opravdu uzavřených lahvích, tedy nikdy neotevřených, se dá uchovat mnohem déle. I při pravidelném používání vydrží déle než 4 týdny, má tedy velkou zásobu.
Samozřejmě se s ní dají vyvolávat fotografie. Vývojka je však příliš slabá – fotografie vyžadují chemikálie s silnějším účinkem. Stručně řečeno: výsledek lze v zásadě dosáhnout, ale nedoporučuje se to.
michael-kielgmxnet
Klidně si A49 vyzkoušej na zkušebním filmu. Včera jsem úspěšně vyvolal film ještě s roztokem starým 6 měsíců, i když už měl lehce nahnědlý nádech.
Na papír bych tuto vývojku použil jen ve výjimečných případech, např. při dvoukrokovém vyvolávání po použití silného prvního vývojku.
Rotlicht
Hm, PO použití vysoce účinné vývojky?
Zkusil jsem to a namočil jsem papír Ilford s pevnou gradací 3 v roztoku A49 (cca 2+ minuty) a poté ho vyvolal v „běžné“ vývojce N113 (cca 30 sekund, dokud se mi výsledek nelíbil). Bylo to samozřejmě improvizované, nereprodukovatelné a rozhodně ne vědecké atd., jen první pokus. Výsledky ale byly úžasné! Papír mi jinak vždy připadal příliš tvrdý (možná byl trochu starý? Záleží na tom?), ale po dvojím vyvolání vyšly krásně i ty nejjemnější odstíny šedé!
Jelikož mám ještě dost toho papíru s pevnou gradací, budu to zkoušet dál. Je třeba na něco dávat pozor? Pokud se nejprve vyvolává v N113 a poté ve starém A49, nemělo by se díky zastavovací lázni s dalšími chemikáliemi nic stát, že? Na rozdíl od mého pokusu, při kterém jsem zřejmě N113 znečistil?
S pozdravem
jan
michael-kielgmxnet
Obvykle se vyvolávání ve dvou lázních provádí tak, že v první lázni použijete silně působící vývojku (tedy ve vašem případě N113) a vyvoláte v ní výhradně stíny. Jakmile mají stíny dostatečnou ostrost, je třeba snímek vyjmout a vložit do druhé lázně, kde se pak vyvolají světla.
Celý proces funguje nejlépe, pokud první vývojka nepůsobí příliš rychle, aby byl dostatek času na přechod z první do druhé lázně. Případně bych N113 zředil, ale ne příliš, jinak stíny nebudou mít dostatečnou ostrost.
Místo N113 můžeš také zkusit silně naředěný lith developer.