GX680
Ahoj,
po dlouhé pauze jsem se zase pustil do práce s PE papírem. Dřív se mi nejvíc líbil papír Agfa, proto jsem nakonec sáhl po ADOX MCP310 pro PE.
Co se týče emulze, zdá se, že ADOX je opravdu velmi podobný starému papíru Agfa. Žádný viditelný rozdíl jsem nezaznamenal.
Mám však nyní problém s tím, že papír ADOX MCP310 po vysušení na vzduchu (na šňůře na prádlo) neleží rovně. Papír se v rozích vyklenuje směrem k emulzi. U formátu 18 x 24 cm jsou rohy vyklenuté asi o 2–3 cm.
Poté, co jsem si tohoto problému poprvé všiml, jsem velmi pečlivě dodržoval časy a namáčel jsem papír na spodní hranici (2,5 minuty). Bohužel bez zlepšení.
Všechny ostatní PE papíry, které tu ještě mám, při stejném zpracování toto chování nevykazují, a to ani při 5 minutách praní.
Zná někdo tento problém? Pomůže snad průtoková sušička?
Moc děkuji za rady, jak tento problém vyřešit!
MirkoBoeddecker
Vzhledem k tomu, že s výjimkou Fomaspeedu se všechny PE papíry nanášejí na stejný podklad, trochu mě překvapuje, že se „všechny ostatní papíry“ údajně chovají jinak. Je možné, že jsou už starší?
Tento problém je dobře známý a příslušné „reklamace“ se každoročně v zimě pravidelně hromadí (u všech značek), když vzduch vysychá.
PE papíry se vlní, když je v místnosti nízká vlhkost vzduchu. Jakmile se vlhkost zvýší, papíry se opět vyrovnají. Někdy stačí (samozřejmě jen pro vyzkoušení) obrázky vyložit ven.
Průchozí sušička by na tom v zásadě neměla nic změnit.
Problémy s rovinností způsobené praním se projevují spíše vodou, která pronikla do papírového nosiče z boku.
V takovém případě se nosič na okraji vlní nahoru a dolů. To nelze opravit, u dnes používaného nosiče Schöller se to však již téměř nevyskytuje.
S pozdravem,
Mirko
GX680
Děkuji za rychlou odpověď!
Ano, ty ostatní jsou většinou podstatně starší, Ilford MGIV a Agfa MCP310 z let 1997–2003. A mají větší formát: 30x40. Tehdy jsem tento jev nezaznamenal ani při suchém vzduchu v zimě.
Jako aktuální srovnání jsem měl Tetenal Work, který používám v rozměru 24x30 pro kontaktní kopie. Zpracoval jsem ho před dvěma dny a tenhle efekt se u něj neprojevuje
– až do teď...
Problém zjištěn! Ostatní jsou uloženy tak, že jsou buď málo vystaveny vzduchu v místnosti (zásuvka), nebo že k nim vzduch v místnosti má rovnoměrný přístup z obou stran (vzdušný negativový pořadač).
Když vyndám takový „rovný“ list z negativového pořadače a položím ho na desku stolu, mohu sledovat, jak se rohy vyklenují.
U plastové desky stolu je to výrazně silnější než na dřevěném stole.
Tento efekt se však zdá být obzvláště výrazný u ADOXu MCP310 ve formátu 18x24. Jiné formáty bohužel nemám k dispozici.
Právě jsem vyhledal starý (cca 1998) MGIV. Zpočátku je naprosto rovný, na desce stolu je také vidět, jak se prohýbá. Avšak kolem „podélné osy“, zatímco ADOX se prohýbá kolem středu, což při stejném vychýlení vypadá výrazně „chybněji“.
Pokud si dobře vzpomínám, papíry byly dříve kolem této „podélné osy“ „předem ohnuté“ v opačném směru, zatímco nové papíry při expozici leží na zvětšovacím přístroji poměrně rovně.
Možná existuje u nosiče papíru také nějaký druh směru vláken, podle kterého existují při výrobě výhodné a mnoho nevýhodných směrů řezu?
S pozdravem
Stefan
thomas_l
To není ani záměrem Fomaspeedu. Tady vedle mě v kanceláři stojí opřená o knihovnu fotografie, kterou jsem zvětšil na papíru Fomaspeed V. Od té doby, co je zima a ústřední topení topí jako o život, se papír prohýbá. Dnes už to skoro vypadá jako halfpipe. To se ale zase samo spraví.
S pozdravem Thomas