MiJa
Ahoj všichni,
po delší pauze od laboratoře mě to zase táhne zpátky k tomuto koníčku! Zase jsem si prohlédl staré výsledky a hop! Zase mě to chytlo!
A protože produkty Agfa už bohužel neexistují, hledám vhodnou (!) náhradu za dobrý a mnou tak milovaný Record Rapid 111. Použitelnou náhradou byl v té době Fortezo Museum Wight FS14.
První pokusy s Adox Nuance, Variotone a Bergger CB sice přinesly opravdu přijatelné výsledky, ale ne TEN teplý tón, který znám z RR111 (a který bych chtěl mít zase...). Porovnání nových zvětšenin se „starými“ jasně ukazuje rozdíl v teplém tónu: RR111 je hnědší a, no, ?, sytější?!. Vývojka ADOX Adotol WA a Moersch SE WA; různé přístupy.
Teď občas čtu o Rollei Vintage 131 nebo 331. Rollei ten papír sotva vyrábí sám, kdo by to mohl být?
Kromě toho mám značné problémy s rovnoměrným sušením listů, asi mi ještě chybí trochu praxe, než dosáhnu rovnoměrnosti jako u RR111 nebo FMW!
A teď velmi důležitá otázka pro všechny: jaké jsou zde zkušenosti s uvedeným papírem Rollei? A jaký náhradní produkt za RR111 doporučujete?
Děkuji předem za informace!
Pozdravy z Kön
Michael
piu58
... Rollei Vintage 131, resp. 331.
Jedná se o papíry Foma, 131 je barytový a 331 je PE. Z toho druhého jsem zpracoval několik balení. Podklad je lehce slonovinové barvy, je to papír s vysokým obsahem stříbra a teplými tóny, takže se dobře tónuje, ale je odolný (protože má jemné zrno, což tvoří ten teplý tón).
Tandemfahren
Ahoj Michaeli,
navíc ti doporučuji, abys se zapojil do projektu Polywarmton:
http://www.polywarmton.com/Deutsch/Deutsch/Registrieren.php
Forte Polywarmton byl, jak vždycky říkám, „božský papír“!
S pozdravem,
Frank
MiJa
Ahoj Franku,
Forte Polywarmton byl, jak vždycky říkám, „božský papír“!
No, při tolika chvále nemůžu jinak, prostě se k tomu MUSÍM přidat...
Ale vážně: jsou k tomu už nějaké „novější“ informace?
Pozdravy z Könu
Michael
MirkoBoeddecker
...ale je odolný (protože má jemné zrno, což mu dodává ten teplý odstín)
Ahoj Uwe,
podle informací, které mám k dispozici, je Fomatone barvená emulze, která díky velikosti zrna nevytváří prakticky žádný teplý tón.
To se projevuje také ve velmi malém rozdílu v tónu snímku při vyvolání v teplém a studeném tónu, resp. ve výsledném velmi teplém tónu při vyvolání ve studeném tónu.
Máš z toho jiné výsledky?
Zajímalo by mě to, protože tento papír sám nepoužívám a moje testy jsou už 2 roky staré.
S pozdravem,
Mirko
piu58
Milý Mirko,
nejsem velký fanoušek teplých tónů, ten papír se mi prostě „dostal do rukou“. Proto mé názory na něj možná nejsou úplně přesné. Srovnávám ho s Variantem III.
Z rubové strany není žádný větší rozdíl než mezi různými šaržemi Variantu. Při pohledu zepředu je nažloutlý: tedy jak říkáš, jedná se o zabarvenou emulzi (ne o zabarvený podklad). Kromě toho je tón obrazu znatelně teplejší a reaguje mnohem výrazněji na selenový tonér: Variant se stává o něco chladnějším a kontrastnějším, to je vše. Na tom se nic nezmění ani při velmi dlouhém tónování.
331 se nejprve stává mnohem kontrastnější a směřuje k normálnímu tónu obrazu, aniž by ho dosáhl. Při velmi dlouhém tónování se hustota stínů opět snižuje a tón obrazu se stává červenohnědým.
Papír je také mnohem méně citlivý, asi o faktor 10.
michael-kielgmxnet
...ale je odolný (protože má jemné zrno, což mu dodává ten teplý tón)
Ahoj Uwe,
podle informací, které mám k dispozici, je Fomatone zabarvená emulze, která díky velikosti zrna nevytváří prakticky žádný teplý tón.
To se projevuje také ve velmi malém rozdílu v tónu snímku při vyvolání s teplým vs. studeným tónem, resp. ve výsledném velmi teplém tónu při vyvolání se studeným tónem.
Dospěl jsi k jiným výsledkům?
Zajímalo by mě to, protože tento papír sám nepoužívám a moje testy jsou už 2 roky staré.
S pozdravem,
Mirko
To nemohu potvrdit. Je vidět výrazný rozdíl při vyvolávání v teplé vývojce, jako je například NEUTOL WA, a v studené vývojce (Moersch SE6).
Fomatone také velmi silně reaguje na selenové tónování, lehce nazelenalý teplý tón se posouvá směrem k chladnějším hnědým tónům.
MiJa
Ahoj všichni,
to už vypadá docela dobře...
@ Uwe: jaký máš dojem z papíru Rollei ve srovnání s Agfa Record Rapid 111?
@ všichni: to je právě (pro mě) ten problém se současnými papíry: ta ostrost, vysoký kontrast, podklad, který není čistě bílý, a teplý tón, který se lehce ubírá do hnědého – tedy ne do zeleného – a k tomu rovinnost, to mě tehdy přesvědčilo, i přes ne zrovna nízkou cenu... a to vše bez nutnosti následného zpracování!
Nejvíc se mi stále líbí Bergger, ten obrazový/teplý tón bych označil jako „sytou neutrální černou“... jako další na řadě je ještě test s papíry Rollei.
Co používáte jako alternativu? Nebo můžu na sen o Agfě zase zapomenout?
S pozdravem z Kolína
Michael
MirkoBoeddecker
Ahoj Michaeli,
co se týče podkladu a rovinnosti, jsou dnes všechny papíry podobné, protože se všechny vyrábějí na posledním zbývajícím podkladu.
Lehkou teplou černou bez nazelenalého nádechu nabízí MCC v provedení NEUTOL (nyní ADOTOL) WA. Vytváří také vysoký kontrast detailů (ostrost).
Agfa se právě pokusila s MCC uvést na trh náhradu za Brovira A Record Rapid s multikontrastem a bez kadmia.
My však podklad nebarvíme (což například dále prospívá rozsahu kontrastu a kontrastu detailů).
Na barevném podkladu máš k dispozici:
Fomatone / Rollei (ale kvůli obarvené emulzi má nádech do zelena)
Ilford MG Warmtone
Bergger Warmton
k dispozici.
Polywarmtone měl také bílý podklad (kromě PW17, ale ten byl z kamzíčí kůže).
ADOX Variotone má rovněž čistě bílý podklad.
S pozdravem,
Mirko
MiJa
...ano, ahoj, Mirko, a všichni ostatní, no páni, „...tady vám pomůžeme...“, úžasné!
Vyzkoušel jsem také Variotone a Bergger a oba se mi moc líbily, ale – to je samozřejmě můj subjektivní názor – jsou spíš „neutrální“ než „teplé“, jakkoli to člověk definuje...
Ale teď jsem vyzkoušel Rollei Vintage 131 a 331 a jak to teď vypadá, asi to bude ten 131! 331 se mi zdá, že má příliš čistě bílý podklad, 131 se svým teplým tónem a právě ne čistě bílým podkladem velmi odpovídá mému „vkusu“, vše v Moersch WA.
A bez problémů schne rovnoměrně!
Tento tón snímku se podle mě nejlépe hodí k „mým“ krajinám.
Teď už jen musím zjistit, jak se ten papír jmenuje...
S pozdravem z Kolína
Michael
piu58
Teď už jen musím zjistit, jak se ten papír vlastně jmenuje...
Je to Fomatone MG 131.