MiJa
Cześć wszystkim,
po dłuższej przerwie od fotografii analogowej znów wciągnęło mnie to znowu! Przejrzałem stare zdjęcia i – bum! – znów mnie to złapało!
A ponieważ produkty Agfy niestety już nie są dostępne, szukam odpowiedniego (!) zamiennika dla dobrego i bardzo kochanego Record Rapid 111. Przyzwoitym zamiennikiem okazał się obecnie Fortezo Museum Wight FS14.
Pierwsze próby z Adox Nuance, Variotone i Bergger CB przyniosły co prawda naprawdę akceptowalne wyniki, ale nie ten ciepły odcień, który znam z RR111 (i który chciałbym znów mieć...). Porównanie nowych odbitek ze „starymi” wyraźnie pokazuje różnicę w ciepłym odcieniu: RR111 jest bardziej brązowawy i, no cóż, ?, bardziej nasycony?!. A „wtedy” tylko wywoływałem, nie tonowałem ani nic takiego.
Wywoływacze Adox Adotol WA i Moersch SE WA; różne podejścia.
Teraz od czasu do czasu czytam o Rollei Vintage 131 lub 331. Rollei raczej nie produkuje tych arkuszy samodzielnie, kto to może być?
Poza tym mam spore problemy z równomiernym wysuszeniem arkuszy, chyba potrzebuję jeszcze trochę praktyki, zanim osiągnę płaskość RR111 lub FMW!
A teraz bardzo ważne pytanie do wszystkich: jakie są tutaj doświadczenia z wymienionym papierem Rollei? I jaki zamiennik RR111 polecacie?
Z góry dziękuję za informacje!
Pozdrowienia z Kön
Michael
piu58
... Rollei Vintage 131 lub 331.
To papiery Foma, 131 to barytowy, a 331 to PE. Z tego ostatniego zużyłem już kilka opakowań. Podłoże ma lekko kości słoniową barwę, jest to papier o ciepłej tonacji z dużą zawartością srebra, więc dobrze się tonuje, ale jest mało wrażliwy (ponieważ ma drobne ziarno, co decyduje o ciepłej tonacji).
Tandemfahren
Cześć Michael,
poza tym polecam Ci dołączenie do projektu Polywarmtone:
http://www.polywarmton.com/Deutsch/Deutsch/Registrieren.php
Forte Polywarmtone to, jak to zawsze mówię, „papier od Boga”!
Pozdrawiam,
Frank
MiJa
Cześć Frank,
Forte Polywarmton to, jak to zawsze mówię, „boski papier”!
Cóż, przy tylu pochwałach nie mam wyboru, po prostu MUSZĘ się wtrącić...
A tak na poważnie: czy są już jakieś „nowsze” informacje?
Pozdrowienia z Kön
Michael
MirkoBoeddecker
...ale niewrażliwy (ponieważ ma drobne ziarno, co decyduje o ciepłym odcieniu)
Cześć Uwe,
z informacji, które posiadam, wynika, że Fomatone to barwiona emulsja, która praktycznie nie generuje ciepłego odcienia ze względu na wielkość ziarna.
Widać to również w bardzo niewielkiej różnicy w odcieniu obrazu przy wywoływaniu w tonie ciepłym i zimnym, a także w bardzo ciepłym odcieniu, który powstaje przy wywoływaniu w tonie zimnym.
Czy uzyskałeś inne wyniki?
Byłoby to dla mnie interesujące, ponieważ sam nie używam tego papieru, a moje testy miały miejsce już 2 lata temu.
Pozdrawiam,
Mirko
piu58
Drogi Mirko,
nie jestem wielkim fanem ciepłych odcieni, ten papier po prostu „trafił mi się”. Dlatego moje opinie na ten temat mogą nie być do końca trafne. Porównuję go z Variant III.
Patrząc od tyłu, nie widać większej różnicy niż między poszczególnymi partiami Variantu. Patrząc od przodu, jest żółtawy: tak jak mówisz, to barwiona emulsja (a nie barwiony nośnik). Poza tym ton obrazu jest zauważalnie cieplejszy i znacznie wyraźniej reaguje na tonery selenowe: Variant staje się nieco chłodniejszy i bardziej kontrastowy, to wszystko. Nie zmienia się to nawet przy bardzo długim tonowaniu.
331 najpierw staje się znacznie bardziej kontrastowy i zmierza w kierunku normalnego odcienia obrazu, nie osiągając go jednak. Przy bardzo długim tonowaniu gęstość cieni ponownie maleje, a odcień obrazu staje się czerwono-brązowawy.
Papier jest również znacznie mniej wrażliwy, około 10 razy.
michael-kielgmxnet
...ale niewrażliwy (ponieważ ma drobne ziarno, co decyduje o ciepłym odcieniu)
Cześć Uwe,
z informacji, które posiadam, wynika, że Fomatone to barwiona emulsja, która praktycznie nie wytwarza ciepłego odcienia ze względu na wielkość ziarna.
Widać to również w bardzo niewielkiej różnicy w odcieniu obrazu przy wywoływaniu w tonie ciepłym i zimnym, a także w bardzo ciepłym odcieniu, który powstaje przy wywoływaniu w tonie zimnym.
Czy uzyskałeś inne wyniki?
Byłoby to dla mnie interesujące, ponieważ sam nie używam tego papieru, a moje testy miały miejsce już 2 lata temu.
Pozdrawiam,
Mirko
Nie mogę tego potwierdzić. Widać wyraźną różnicę przy wywoływaniu w wywoływaczu o ciepłym odcieniu, takim jak NEUTOL WA, i w wywoływaczu o zimnym odcieniu (Moersch SE6).
Ponadto Fomatone bardzo silnie reaguje na tonowanie selenowe, a lekko zielonkawy ciepły odcień zmienia się w chłodniejsze odcienie brązu.
MiJa
Cześć wszystkim,
wygląda to już całkiem nieźle...
@ Uwe: jakie masz wrażenia dotyczące papieru Rollei w porównaniu z Agfa Record Rapid 111?
@ wszyscy: właśnie to jest (dla mnie) problem z obecnymi papierami: ta wyrazista ostrość, wysoki kontrast, podłoże, które nie jest czysto białe, oraz lekko brązowawy – a nie zielonkawy – ciepły odcień, a do tego płaskość, która wtedy mnie przekonała, mimo niezbyt umiarkowanej ceny... i to wszystko bez konieczności dodatkowej obróbki!
Najbardziej podoba mi się jeszcze Bergger, a odcień obrazu/ciepły ton określiłbym jako „nasyconą neutralną czerń”... Następnym krokiem będzie test z arkuszami Rollei.
A co wy wybieracie jako alternatywę? Czy może mam znowu zapomnieć o marzeniu o Agfie?
Pozdrawiam serdecznie z Kolonii
Michael
MirkoBoeddecker
Cześć Michael,
Jeśli chodzi o podłoże i płaskość, obecnie wszystkie papiery są do siebie podobne, ponieważ wszystkie są nakładane na ostatnie pozostałe podłoże.
Lekką, ciepłą czerń bez zielonkawego odcienia zapewnia papier MCC w Neutol (obecnie ADOTOL) WA. Zapewnia on również wysoki kontrast szczegółów (wyrazistość).
Agfa właśnie próbowała wprowadzić MCC jako zamiennik Broviry ORAZ Record Rapid z multikontrastem i bez kadmu.
Jednak my nie barwimy podłoża (co dodatkowo korzystnie wpływa np. na zakres kontrastu i kontrast szczegółów).
Na barwionym podłożu dostępne są:
Fomatone / Rollei (ale ma zielonkawy odcień z powodu barwionej emulsji)
Ilford MG Warmtone
Bergger Warmton
.
Polywarmton miał również biały nośnik (z wyjątkiem PW17, ale ten był w kolorze chamois).
ADOX Variotone również ma czysto biały nośnik.
Pozdrawiam,
Mirko
MiJa
...tak, cześć, Mirko i wszyscy inni, o rany, „...tutaj otrzymają Państwo pomoc...”, wspaniale!
Wypróbowałem też Variotone i Bergger i oba bardzo mi się podobały, jednak – to oczywiście moja subiektywna opinia – są one bardziej „neutralne” niż „ciepłe”, jakkolwiek by to zdefiniować...
Ale przetestowałem teraz te Rollei vintage 131 i 331 i na razie wygląda na to, że wybiorę ten 131! 331 wydaje mi się, że ma zbyt czysto białą podkładkę, a 131, z jego ciepłym odcieniem i właśnie nie czysto białą podkładką, bardzo odpowiada moim gustom, wszystko w Moersch WA.
I bez problemu schnie na płasko!
Ten odcień zdjęcia pasuje, moim zdaniem, najlepiej do „moich” krajobrazów.
Teraz muszę tylko dowiedzieć się, jak nazywa się ten papier...
Pozdrawiam serdecznie z Kolonii
Michael
piu58
Teraz muszę tylko dowiedzieć się, jak nazywa się ten papier...
To jest Fomatone MG 131.