Olivinyl
Ahoj všichni,
kdo z vás už pracoval s filmy Rollei Retro 400S a AGFA ASP 400S (Belgie) a mohl by mi prosím potvrdit nebo doplnit doby vyvolávání?
Už jsem se díval na internetu, ale uvedené doby se někdy velmi liší.
Způsob vyvolávání: 1. minuta nepřetržitého protřepávání + každých 30 sekund 1x protřepání
RODINAL/ADONAL:
@ 400 ASA 1+25 10,5 min. 20 °C
@ 800 ASA 1+25 16 min. 20 °C
@ 1600 ASA 1+25 24 min. 20 °C
@ 400 ASA 1+50 22 min. 20 °C
@ 800 ASA 1+50 31 min. 20 °C
@ 1600 ASA 1+50 90 min. 20 °C Stacionární vývoj
Xtol:
@ 200 ASA 1+2 14 min. 20 °C
@ 400 ASA 1+2 21 min. 20 °C
@ 800 ASA 1+2 25 min. 20 °C
Kdo má ještě časy pro Xtol 1+1 nebo Stock?
LG Oliver
Gast
V technickém listu Rollei je pro Xtol 1+1 uvedeno 17 minut při 400 ASA a 20 °C: http://www.maco-photo.de/files/images/TA_Rollei_RETRO400S_dt.pdf
Olivinyl
Ahoj,
Ach, ty časy v technických údajích mi unikly.
Nafotil jsem zkušební film na citlivost 400 ASA a vyvolal ho v roztoku ADONAL 1+50 po dobu 22 minut při teplotě 20 °C.
Vypadá to opravdu dobře.
Zrno je relativně jemné a šedé tóny jsou zachyceny docela pěkně.
Film se také dobře skenuje.
S pozdravem Oliver
ultra8
Tento film v roztoku XTOL rozhodně nemá citlivost 400 ASA. Provádím na něm expozici na 200 ASA a vyvolávám v roztoku XTOL v poměru 1+1 po dobu 12–13 minut, v závislosti na kontrastu snímku.
Olivinyl
Ahoj Jörgu,
No, tak to se asi při 17 minutách v Xtolu 1+1 už zrychlí o jeden clonový stupeň.
Při faktoru 1,2–1,3 pro jeden stupeň v X-Tolu by to už skoro sedělo, nebo se úplně mýlím?
S pozdravem Oliver
Olivinyl
Provedl jsem první testy se skenerem ASP 400S.
Vyfotografoval jsem šedou stupnici a šedou kartu se Siemensovou hvězdou (pro ruční nastavení skeneru) a vyvolal je v roztoku ADONAL 1+50 při teplotě 20 °C.
Negativy jsem naskenoval a černý a bílý bod jsem určil pouze pomocí denzitometru Silverfast AFL 6.
Fotografie jsem pořídil s citlivostí 100, 200, 400, 800 a 1600 ASA. První sérii expozic jsem vyvolal podle technického listu 22 minut, což bylo podle mého názoru příliš dlouho. Pořídil jsem ještě několik exteriérových snímků, které měly sotva nějaké odstíny šedé, tedy byly příliš kontrastní.
Další film byl vyvolán pouze 20,5 minuty. 1 minuta nepřetržitého protřepávání – každých 30 sekund 1x protřepat.
Při 200 ASA to vypadá velmi dobře, na skenu jsou spodní odstíny šedé velmi dobře vidět. Naopak bílé tóny/světla jsou velmi blízko u sebe.
Při 400 ASA jsou bílé tóny lépe viditelné, ale odstíny šedé jsou o něco strmější, ale naprosto v pořádku. Zrno filmu je velmi příjemné a film se dobře skenuje. Dokonce i expozice při 800 a 1600 ASA se dají stále velmi dobře skenovat.
Obrázek 1–3 400 ASA 1/60 cl. 5,6 (zatažená obloha) 22 min. ADONAL 1+50 20 °C (Voigtländer Vito CL Color-Skopar 2,8/50)
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Výřez z obrázku 2
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Obrázky 4–7 Různé hodnoty ASA a clony 20,5 min. ADONAL 1+50 20 °C (Yashica FX 103 Yashica 1,4/50)
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
thomas_l
Aha… a k čemu jsi chtěl teď sbírat dobu vyvolávání?
ultra8
Nečestná reklama na jiné filmy :)
No, já si stojím za svým názorem: Jde o specifické filmy, které se nedají srovnávat s klasickými filmy.
S pozdravem, Jörg.
thomas_l
Ano, ti, kteří ještě píšou to, co si sami myslí, to tak myslí a píšou :-)
ultra8
Několik ukázek z filmu Agfa ASP400S
@200 vyvolaného v roztoku Xtol 1+2

Tisk na MCP
Olivinyl
Aha... a k čemu jsi chtěl sbírat údaje o době vyvolávání?
Co takhle zkusit hádat?
Odhalím to:
Pro mě a pro ty, kteří chtějí tento typ filmu také použít nebo se prostě jen chtějí podívat, jak tento film vypadá, jak se na něj promítají různé časy a vývojky. Proto také ten úvodní příspěvek týkající se časů u různých vývojek.
Časy uvedené na Digitaltruth bohužel také nesedí všechny, nebo jsou seznamy neúplné.
Proto jsem si teď sestavil svůj vlastní seznam.
@ Jörg: Vypadá to hezky. Použil jsi na tom horním obrázku s rozhlasovou věží filtr?
Mám hodnotu Xtol 1+2 14 minut při 200 ASA. Sedí to? Máš jiné časy?
Ne, Jörgu, kdybych dělal reklamu na cizí filmy od FOTOIMPEXU, asi by to znělo takto:
„Vezměte si auto a nechte si vyfotit sérii snímků sebe a svých vozidel. Zařízení Traffipax dokážou pořídit 5 snímků za sekundu. Uspořádejte vysokorychlostní autokorso. Projeďte na červenou a přitom se usmívejte.
Město se bude radovat z vaší finanční injekce a výrobci filmů pro dopravní dohled také z vyšší poptávky po filmech. Zajistěte výrobu filmového materiálu, jeďte rychle!“
O tom, že ASP 400S nenabízí kvality jako Tmax 400 nebo FP5+, se vůbec nediskutuje. Je to velmi levný film (prodávaný na metry), který se dodává na průhledném nosiči a dá se také dobře skenovat. Poměr cena/výkon sedí.
Totéž platí i pro PolyPan F 50, který se na trh uvádí za neuvěřitelně nízkou cenu (tento film jsem ještě nepoužil). Ani tento film nelze srovnávat s jinými filmy 50 ASA, je tenký a nemá ochranu proti světelným okrajům – to nemá ani Lucky, a přesto se tyto filmy kupují a podstupují expozice, protože mají své přednosti...
LG Oliver
Olivinyl
Velký problém s Xtol
Nahoře jsem již uvedl několik časů pro film AGFA ASP 400S, které jsem našel na internetu, ale u časů pro Xtol si nejsem vůbec jistý, protože se mezi sebou značně liší. Někdy se uvádějí stejné časy pro roztoky 1+1 i 1+2, a to přece nemůže být pravda!
Ani 17 minut uvedených v datovém listu Rollei 400S na @400 pro Xtol 1+1 nesedí s časy uvedenými na „Digital Truth“! Tam je pro 1+2 @400 ASA 17 minut!
Kdo už vyvolal Agfa ASP 400S, Rollei Retro 400S, GP 27 Surv. v Xtolu a může uvést pár spolehlivých časů?
Časy pro ADONAL/RODINAL sedí, dokonce jsem je ještě zkrátil na 20 min. v poměru 1+50 při 400 ASA.
LG Oliver
Edit: Opravena záměna číslic a změněn text
KlausWehner
Ahoj Olivere,
film Rollei 400S jsem testoval už před delší dobou.
Důvodem, proč pro tento film neexistují spolehlivé údaje o vyvolání, je to, že výrobce jej navrhl pro zcela jiné účely než pro běžnou černobílou fotografii.
Film má relativně vysoký základní kontrast a pro běžnou fotografii použitelnou citlivost cca 21...24 DIN.
Pokud chceš tento film dlouhodobě používat, budeš si ho muset sám otestovat tak, aby vyhovoval tvým požadavkům. Údaje o vyvolání od jiných fotografů ti v tom nepomohou.
Pokud ti již je jasné, že tento film není určen pro špičkovou fotografii, postačí i hrubá kalibrace. To opravdu není tak náročné!
V každém případě tak budeš mít (pro sebe) spolehlivé hodnoty.
S pozdravem
Klaus
Olivinyl
Ahoj Klausi,
Tento film jsem vyvolal pomocí ADONALU/RODINALU při citlivosti 400 ASA s dobrými výsledky (pro skenování to naprosto stačí).
Vím, že si musím expoziční časy ještě upravit podle svého vkusu nebo účelu použití.
Různé časy, které kolují po internetu, mě teď matou a s nějakým časem prostě musím začít.
Hledám prostě nějakou orientační hodnotu, na které se můžu odrazit.
S pozdravem Oliver
Otto
Zde najdete originální technický list společnosti Agfa:
http://www.maco-photo.de/files/images/Retro400S_Infrared_aviphot_pan400S_2006_01_09_en.pdf
Z něj jasně vyplývá, že s uvedenými vývojkami při gama = 0,57 (průměrný gradient, strana 4) dosahuje film citlivosti 200 ASA. Hodnota gama v tomto rozsahu odpovídá běžnému fotografickému použití. Filmy pro letecké snímky se vyvolávají s vyššími hodnotami gama, aby se vyrovnal nižší kontrast motivu při leteckých snímcích. V závislosti na použité vývojce může být dosažitelná citlivost filmu pro běžné fotografické použití i výrazně nižší než 200 ASA, jak již uvedl Klaus Wehner. Tento film opravdu není filmem s citlivostí 400 ASA pro běžné fotografické účely, ale speciálním filmem.
S pozdravem,
Otto!
Olivinyl
Ahoj všichni.
Technický list jsem už viděl, ale moc jsem mu nevěnoval pozornost. Je dost povrchní.
Gamma 0,57 při 200 ASA je přece dobrá hodnota a citlivost až téměř k 750 nm také není k zahození pro ten či onen experiment s červeným nebo infračerveným filtrem.
Pořizovací cena filmu/metrového zboží byla prostě velmi nízká a to pro mě ten film činí zajímavým.
Jak se dá vysvětlit, že hodnota gama s vývojkou Gevatone 66 při 30 °C a 400 ASA je 0,90, zatímco při zvýšené teplotě (37 °C) a 370 ASA je 0,73?
Změní se hodnota gama tak výrazně v důsledku zkrácení doby vyvolávání při zvýšení teploty, i když je dosažená hodnota ASA vyšší?
Je známo, že zkrácením doby vyvolávání se hodnota gama sníží a prodloužením se zvýší. Při push vývoji je to velmi dobře patrné. Ale změnit či zvýšit citlivost filmu zvýšením teploty a zkrácením doby. Je to vlastnost filmu ASP nebo se to dá přenést i na jiné typy filmů? Že hodnota gama u ASP stoupá velmi strmě, to jsem už pochopil.
LG Oliver
Otto
Výchozím bodem je vždy kontrast motivu. Při normálním kontrastu motivu se film vyvolává na hodnotu gama přibližně 0,57. Každý, kdo někdy během dovolené pořídil diapozitivy z letadla, jistě zjistil, že byly ve srovnání s ostatními dovolenkovými diapozitivy poměrně nevýrazné. Je-li kontrast motivu nižší než obvykle, kompenzuje se to vyvoláním na vyšší hodnotu gama.
Kontrast motivu při leteckých snímcích závisí na počasí a denní době. Technický list uvádí, jak kompenzovat snížený kontrast motivu delším a/nebo teplejším vyvoláním, tj. vyvoláním na vyšší hodnotu gama. Jelikož u leteckých snímků se výsledky očekávají velmi rychle, používají se speciální vývojky při vyšších teplotách (doba vyvolávání pod 1 minutu). To znamená, že přizpůsobeným vyvoláním má být ovlivněn kontrast negativů tak, aby při nevýrazných motivech vykazovaly normální kontrast. To, že se tím mění citlivost, je pouze vedlejší efekt.
Jelikož se obvykle nefotografují nevýrazné motivy, ve všeobecné fotografii se obvykle vyvolává na gama 0,57. Odtud tedy poznámka, že s uvedeným filmem se za normálních okolností pravděpodobně nedosáhne 400 ASA.
S pozdravem,
Otto!
Doplnění k výše uvedeným obrázkům:
Vycházím z toho, že zvětšeniny testovacích negativů jsou na papíře s gradací „Normal“ a že expozice filmu byla provedena na střední šedou. Nastavení expozimetru musí být nyní takové, aby na testovacích tabulkách vlevo dole byly tmavé pole jasně oddělitelné. Doba vyvolání filmu musí být zvolena tak, aby byla jasná pole jasně oddělena. Jsou-li splněna obě kritéria, je film otestován a tisk při normálním kontrastu motivu zobrazuje celou škálu šedých odstínů (je to tedy podobné jako kalibrace obrazovky pomocí regulátoru jasu a kontrastu). Odchylný kontrast motivu při snímání lze nyní kompenzovat vhodnou volbou gradace papíru.
K testování existuje mnoho návodů, jak dosáhnout cíle s co nejmenším počtem testovacích vyvolání. Přitom se bere v úvahu, že citlivost filmu se může změnit, pokud změníte dobu vyvolávání. Jelikož má být o Velikonocích špatné počasí, přeji vám při testování hodně úspěchů.
Všem přeji veselé Velikonoce.
S pozdravem,
Otto!
Olivinyl
Ahoj,
děkuji za podrobné informace.
Fotografie, které jsem sem nahrál, jsou skeny negativů pořízené pomocí skeneru Reflekta RPS 3600 Pro a softwaru Silverfast AFL6.
S pozdravem Oliver
Otto
Ahoj Olivere,
jsou skeny z testovacích tabulek invertované (černá => bílá a naopak)?
Pokud ano, platí v zásadě vysvětlení uvedené výše. Jak je vidět na obrázku 4 pro 200 ASA, poslední dvě černá pole již nejsou oddělena. To znamená, že citlivost filmu by při vývoji s ADONALem 1+50 byla jasně pod 200 ASA. Obvykle se měření hustoty provádí přímo na negativu; buď pod zvětšovacím přístrojem s vhodným laboratorním expozimetrem, nebo pomocí denzitometru. Tím se získají zásadně spolehlivější výsledky, protože již není zapojena charakteristika skeneru.
Sám jsem se pokusil použít tento film se dvěma různými vývojkami. Výsledky testů však byly takové, že film nelze použít jako náhradu např. za klasický APX 400. Je mi líto, že nemám lepší zprávy.
S pozdravem,
Otto!
Olivinyl
Ahoj Otto,
ano, skeny jsou invertované. Když skenuji negativy, určuji pouze nejjasnější a nejtmavší bod. Kontrast a jas v softwaru skeneru Silverfast nastavuji na nulu!
Tyto skeny jsem použil také jako orientační hodnotu. U každého typu filmu, který jsem provedl expozici, jsem vyfotil tuto testovací tabulku (+/- 1 clonový stupeň). K těmto negativům/skenům jsem si vždy poznamenal vývojku, čas a ředění.
Tyto testovací tabulky a zaznamenané údaje jsem pak použil k úpravě doby vyvolávání.
Právě jsem si vyhledal a prohlédl příslušný negativ ASP 400S, ze kterého jsem pořídil skeny.
Při 200 ASA v ADONALU je tento přechod ještě docela dobře rozeznatelný, při skenování se ztrácí. Při 400 ASA je už jen minimální! Při 800 ASA už neexistuje.
Myslím, že kdyby se negativ vyvolal místo skenování, výsledky by byly pravděpodobně podstatně výmluvnější.
Jak je to s jasnými místy, tedy s místy, která jsou na negativu černá a na skenu se jeví jako bílá (jasná místa – je to správně?)
U toho proužku, který držím v ruce, jsem provedl expozici testovací tabulky od 100 do 1600 ASA, ale film jsem vyvolal v ADONALU 1+50 po dobu 20,5 minut. Teoreticky tedy při 100 ASA přeexponovaný a při 1600 ASA podexponovaný. Negativ při 100 ASA je tedy poměrně kontrastní a při 1600 velmi slabý. Logické. U všech expozičních stupňů však stále dobře rozeznám rozdíly v černých oblastech (tedy v oblastech, které jsou na pozitivu bílé).
Kdybych tedy nyní prodloužil dobu vyvolávání o časový faktor XY, provedl expozici filmu na 800 ASA a při vyvolání ho posunul na 800 ASA, co by se stalo?
Pochopil jsem to tak, že kontrast se podexponováním a přeexponováním zesílí, tedy gama se zvýší. Stínové detaily zmizí, tedy už nebudou žádné odstíny černé a šedé. Na negativu už nebudou žádné přechody ve světlých oblastech.
Co se pak stane s tmavými oblastmi na negativu, tedy s oblastmi, které se na pozitivu objeví jako černé?
S pozdravem Oliver