Ahoj Uwe,
už teď moc děkuji. Co například nechápu, jsou u RODINALU (http://adox.de/RODINAL.pdf) rozdílné doby vyvolávání pro APX 100 a Retro 100 – neměl by to být přece stejný film?
Máš nějaké informace o filmech Adox? Jak se dají porovnat s APX a Kentmere?
Jak se liší vývojky Adox (RODINAL poslední receptura, ADONAL/původní receptura, APH 09)? A co Atomal49, tam není uvedena doba pro APX, jen pro filmy ADOX?
To s tím letáčkem je legrační. Filmy jsem opravdu porovnal, jsou identické. Žádný rozdíl, ani ten nejmenší, není patrný. Nikdy neexistovalo více variant APX 100. Horní doba (8/17 minut) je ta klasická.
K variantám RODINALU: Po válce byly zveřejněny patenty Agfy/Wolfenu. Calbe vyráběl podle tohoto receptu až do konce a pravděpodobně to dělá dodnes. Od roku 1964, kdy byla značka Agfa prodána do Leverkusenu, se ten přípravek jmenoval R09, tak jsem ho poznal v sedmdesátých letech. Klasická receptura měla standardní ředění 1+40 a již při nákupu byla tmavě černá, protože se používají technické chemikálie. Funguje to ale i tak. Někde jsem četl, že Calbe v posledních letech zvýšila koncentraci, aby se dostala na standard 1+50. Takovou láhev jsem ale nikdy v ruce neměl. Původní receptura ADONALU by měla být jedním z těchto dvou modelů.
Agfa/Leverkusen recepturu v průběhu let upravila a používala zejména vyčištěné chemikálie. Na výsledky vyvolání to však nemá téměř žádný vliv. Od krachu Agfy již nelze název RODINAL používat, nebo jen v omezené míře. RODINAL se přesto vyrábí („RODINAL poslední receptura“) a prodává se pod různými názvy. RODINAL je – pokud je nový – čirý až světle růžovo-hnědý a v průběhu času zbarvuje do středně hnědé barvy. Nikdy není tmavě černý. Standardní ředění bylo vždy 1+50.
Před lety jsem provedl srovnání Calbe R09 tmavě černý, standard 1+40 s Agfa RODINAL 1+50. Stejný film (APX 100), stejný motiv, stejné světlo. Byl tam nepatrný rozdíl v hustotě negativu, tedy sotva zjistitelný rozdíl v koncentraci aktivních složek, nebo minimální zaokrouhlovací chyba na celé minuty, či minimální odchylka v mém rytmu míchání. To bylo vše. Zrno a kontrast byly identické, zvětšeniny nerozeznatelné.
Závěr: Vyber si některý z těchto modelů a vždy používej ten samý (abys nezažil žádná překvapení, viz problém 1+40/1+50). Dosažitelné výsledky jsou stejné.