Cześć Uwe,
z góry bardzo dziękuję. Nie rozumiem na przykład, dlaczego w przypadku RODINALa (http://adox.de/RODINAL.pdf) podano różne czasy wywoływania dla filmów APX 100 i Retro 100 – przecież to chyba ten sam film?
Czy masz jakieś informacje na temat filmów Adox? Jak wypadają one w porównaniu z APX i Kentmere?
Czym różnią się od siebie wywoływacze Adox (RODINAL w najnowszej recepturze, ADONAL/receptura pierwotna, APH 09)? A co z Atomal49, gdzie nie podano czasu wywoływania dla APX, a jedynie dla filmów ADOX?
Zabawna ta sprawa z ulotką. Naprawdę porównałem te filmy, są identyczne. Nie ma żadnej różnicy, nawet najmniejszej, zauważalnej. Nigdy nie było kilku wariantów APX 100. Górny czas (8/17 minut) jest klasyczny.
Co do wariantów RODINALa: po wojnie opublikowano patenty Agfy/Wolfen. Calbe do samego końca produkowało według tej receptury i prawdopodobnie robi to do dziś. Odkąd w 1964 roku marka Agfa została sprzedana do Leverkusen, ten produkt nazywał się R09, tak go poznałem w latach siedemdziesiątych. Klasyczna receptura miała standardowe rozcieńczenie 1+40 i już w momencie zakupu była ciemnoczarna, ponieważ wykorzystywano w niej chemikalia techniczne. Niemniej jednak działa. Czytałem gdzieś, że firma Calbe zwiększyła stężenie w ostatnich latach, aby osiągnąć standard 1+50. Nigdy jednak nie miałem w ręku takiej butelki. Pierwotna receptura ADONALU powinna być jednym z tych dwóch modeli.
Agfa/Leverkusen zmodyfikowała recepturę na przestrzeni lat, stosując w szczególności oczyszczone chemikalia. Nie ma to jednak prawie żadnego wpływu na wyniki wywoływania. Od czasu upadłości Agfy nazwa RODINAL nie może być już używana lub co najwyżej w ograniczonym zakresie. Niemniej jednak RODINAL jest nadal produkowany („RODINAL ostatnia receptura”) i sprzedawany pod różnymi nazwami. RODINAL – gdy jest nowy – ma barwę od przezroczystej do lekko różowo-brązowej, a z upływem czasu zmienia kolor na średniobrązowy. Nigdy nie jest ciemnoczarny. Standardowe rozcieńczenie zawsze wynosiło 1+50.
Wiele lat temu przeprowadziłem porównanie Calbe R09 (ciemnoczarny, standard 1+40) z Agfa Rodinal 1+50. Ten sam film (APX 100), ten sam motyw, to samo oświetlenie. Była niewielka różnica w gęstości negatywu, czyli ledwo zauważalna różnica w stężeniu składników aktywnych albo minimalny błąd zaokrąglenia do pełnych minut lub minimalna zmienność w moim rytmie przechylania. To wszystko. Ziarno i kontrast były identyczne, odbitki nie do odróżnienia.
Wniosek: wybierz dowolny z tych modeli i zawsze go używaj (aby uniknąć niespodzianek, patrz problem 1+40/1+50). Osiągalne wyniki są takie same.