TiMo
Chtěl bych se vás zeptat na vaše zkušenosti s tonery na prohloubení stínů.
Používám selenid od ADOXu v ředění 1+10 při teplotě 10 stupňů. Jako papír používám ADOX MCP 310 (lesklý) a jako vývojku Moersch Eco.
Po cca 30 sekundách v toneru dosáhnu poměrně decentního efektu. Zvětšenina ztrácí svůj lehce nazelenalý nádech a ve stínech je možná o něco tmavší. Říkám „možná“, protože si nejsem jistý, zda je skutečně tmavší, nebo se to jen tak jeví kvůli zmizení zeleného nádechu.
Po minutě je obraz nahnědlý.
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
TR
Ahoj TiMo,
opravdu tvůj papír hnědne, nebo má spíše magentový nádech? Podle mých zkušeností (s Fomabromem) selenový toner papír vždy zchladí – v závislosti na době působení, ředění atd. Papír se však nezahřeje (nezhnědne).
Na sérii testů jsem si vyhradil jedno odpoledne a nejlepšího výsledku – téměř žádná změna barvy papíru při zvýšení Dmax – dosahuji při teplotě cca 20 °C v ředění 1+29 a době působení 1,5 minuty (při neustálém, mírném pohybu). Používám také selenový toner ADOX.
Zmizí také zelený nádech papíru, který předtím vůbec nevyniká, vše působí s vyšší ostrostí, kontrastněji, lépe. ALE porovnejte prosím jednou již zaschlý zkušební proužek se suchým selenovým tónováním: rozdíl bude nyní podstatně menší než ve vlhkém stavu, protože i při schnutí papír (alespoň ten můj) ztrácí „zelený nádech“, působí o něco ostřeji a zvyšuje se Dmax. Zatímco ve vlhkém stavu se ještě radujeme z domnělého zvýšení kvality díky selenovému tónování, ve suchém stavu již rozdíl nebude tak velký.
Já své snímky přesto tónuji, i když je vizuální efekt malý, protože i roztok ADOX selenového tónovacího roztoku v poměru 1+29 vydrží v láhvi několik týdnů a tónování je rychlé. Před tónováním prosím dobře opláchněte, jinak vzniknou fialové skvrny.
A. Adams mimochodem doporučuje, aby teplota při závěrečném oplachování nepřesáhla teplotu při tónování selenem, jinak by jeho účinek opět zmizel (přesnější údaje si již nepamatuji).
Obecně se však doporučuje provést vlastní testy pro vaši „konfiguraci materiálu“. Je to zábava a zbavíte se tak všech pochybností.
S pozdravem, Thomas
TR
Dvojitý příspěvek
TiMo
Do prvního příspěvku jsem přidal jednu fotku. Je to ironie, ale rozdíl je na naskenované fotce vidět výrazněji než ve skutečnosti – ať už na slunci, ve stínu nebo pod zářivkou.
Horní část je exponovaná 30 sekund, prostřední vůbec a spodní 60 sekund za podmínek uvedených v příspěvku 1.
Thomasi, všechny mé pozorování se vztahují k vysušenému stavu.
Magentový nádech? Je tam lehký magentový nádech, když se barva mění, ale nepovažuji ho za dominantní (na skenu to vypadá na silnější magentu než na výtisku).
Před tónováním jsem nikdy nepromáčel, ale vkládal jsem suché snímky. Dosud tam nikdy nebyly skvrny.
Timgruss
MirkoBoeddecker
Thomasi, Time,
Vaše zkušenosti se v podstatě shodují s tím, co by se dalo očekávat.
Optimalizace DMax se liší v závislosti na papíru a vývojce.
Selentoner není určen k „tónování“. Používá se hlavně ke stabilizaci obrazového stříbra a případně k optimalizaci DMax.
S pozdravem,
Mirko
TiMo
Účinek optimalizace DMax se liší v závislosti na papíru a vývojce.
Právě to mě zajímá. Které vývojky na to silně reagují a které ne.
Selentoner není určen k „tónování“. Používá se hlavně ke stabilizaci obrazového stříbra a případně k optimalizaci DMax.
I když si myslím, že u některých motivů může být tónování docela přitažlivé.
michael-kielgmxnet
Obecně platí, že u papírů s teplým tónem je efekt tónování výraznější než u papírů s neutrálním tónem. ADOX MCP podle mého názoru také nereaguje tak výrazně na různé vývojky. S naředěným NEUTOL WA se z něj dá vytáhnout jen náznak teplého tónu, s Moersch SE6 získá lehce modročerný odstín. Čím chladnější je výchozí tón, tím méně bude selenový tónovací roztok patrný.
Pokud přesto chcete dosáhnout výrazného přechodu, můžete použít silněji naředěný selenový tónovací roztok a tónovat velmi dlouho, pak se tón skutečně posune směrem k hnědé.
Zajímavé je také to, když se selenem tónovaná zvětšenina vybělí – pak zůstane prostorový zbytkový obraz, který je určen pouze selenidem stříbra vytvořeným v tónovači.
TiMo
Ahoj Michaeli,
znamená to tedy, že MCP lze považovat za neutrální tonovací papír?
A jak je to s používáním selenového tonu u negativů? Vlastně se vždycky dočítám jen o jeho použití u papíru. Jen u Adamsova postupu se jednou krátce zmínilo, že se používá i u negativů. Dá se to ještě doporučit, nebo je to už zastaralé?
piu58
Jak je to vlastně s používáním Selentoneru na negativy? Vlastně se vždycky dočtu jen o jeho použití na papíře. Jen u Adamsu se jednou krátce zmínilo, že se používá i na negativy. Dá se to ještě doporučit, nebo je to už zastaralé?
Selentoner má tři účinky:
- mění se tón obrazu
- kryté oblasti se stávají hustšími
- zlepšuje se trvanlivost
Poslední dva účinky lze smysluplně využít u negativů: příliš mdlé negativy se stanou o něco tvrdšími, hustota stínů se však znatelně nezvýší (žádný nárůst citlivosti). A samozřejmě se zlepší trvanlivost, která pak dosáhne téměř staletí.
TR
Mohl by mi někdo při této příležitosti poradit, v jakém poměru mám ředit selenový toner, pokud chci zvýšit kontrast příliš jemného negativu? Zkusil bych to v poměru 1:9. Nebo raději silnější roztok? Vždyť tím nic nezkazím.
Thomas
piu58
Mohl by mi někdo při této příležitosti poradit, v jakém poměru ředit selenový toner, pokud chci u příliš jemného negativu zvýšit kontrast? Zkusil bych to v poměru 1+9. Nebo raději silnější roztok? Nic tím přece nezkazím.
Thomas
1+9 je v pořádku. Zkus to na 2–5 minut, v tomto rozmezí. Zvýšení hustoty je dobře vidět.
TiMo
Selentoner má tři účinky:
- Mění se tón snímku
- Ztmavené oblasti se stávají sytějšími
- Zlepšuje se trvanlivost
Poslední dva účinky lze smysluplně využít u negativů: Příliš mdlé negativy se stanou o něco sytějšími, hustota stínů se však znatelně nezvýší (nedochází ke zvýšení citlivosti). A samozřejmě se zlepšuje trvanlivost, takže vydrží i stovky let.
Díky, Uwe. Divím se, že se o použití selenu u negativů nečte častěji. Zdá se to být docela praktické.
Nemůže dojít k zabarvení negativu?
piu58
Nemůže dojít ke změně barvy negativu?
Co s tím chceš dělat? V nejlepším případě dojde k malé změně chování u multigradových papírů.
TiMo
Co s tím chceš dělat? V nejlepším případě to přinese jen nepatrnou změnu chování u papírů s více stupni.
To chci zabránit.
MirkoBoeddecker
Lze tedy MCP považovat za neutrální papír?
Ne. Ilford MG IV, Cooltone a Forte Polygrade jsou neutrální papíry, protože vůbec nereagují na teplé vývojky.
MCP a MCC reagují viditelně. Je to otázka poměru, zda se dá říci, že je to málo nebo hodně. Žádný papír nezhnědne „správně“ pouze díky teplému vyvolání (alespoň od té doby, co již neexistuje Polywarmton).
Fomatone, Ilford MG Warmtone a ADOX Variotone jsou barvené emulze. To znamená, že teplý tón není fyzikálně vyvolán velikostí krystalů, ale barvivy. Tyto papíry nelze vyvolat neutrálně.
V současné době jsou na trhu pouze dva papíry, o kterých vím, že mohou fyzikálně na základě velikosti zrna produkovat teplý tón závislý na vývojce, tedy jsou to skutečné papíry s teplým tónem, a to ADOX MCC/MCP a ADOX Nuance.
Záleží také na době vyvolávání a teplotě. Rozdíly jsou dobře vidět, zejména ve stínech.
Cílem bylo přiblížit se papíru Record Rapid s ADOTOL WA / NEUTOL WA.
Víc se nikdy nechtělo.
Ani v dobách Agfy.
S pozdravem,
Mirko
tinman
Ještě jednou k otázce změny barevného odstínu: Kentmere VC při silném tónování vykazuje výrazný fialový nádech (chladnější už to být nemůže); s variantou fomabrom jsem jednou experimentoval a získal jsem doslova hnědý nádech, který se mi však nelíbil.
U obou se tento efekt po zaschnutí viditelně zmenší, ale zůstává zřetelně patrný. Ach ano: mám ještě zkušenost,
kterou výše citoval A. Adams: Pokud je voda na promývání teplejší než tónovací roztok, viditelné tónování zcela zmizí.
piu58
Poměr 1+9 je už dost koncentrovaný. Taky to silně páchne po amoniaku. Někteří jdou až na 1+3, ale já bych to nedělal. Raději prodluž dobu působení.
Získáš tím asi jeden stupeň gradace, hlavně u filmů s nízkou citlivostí. U vysoce citlivých filmů je tento efekt menší.