andreasdegner
Ahoj lidi,
dnes jsem vyvolal svůj první svitkový film (Ilford FP4+, s expozicí nedávno zakoupeným fotoaparátem Kiev 60). Zatím to vypadá docela dobře, navíjení a podobně proběhlo hladce, aniž bych musel obětovat zkušební snímek. Všiml jsem si však jednoho rozdílu oproti filmům pro malý formát: Strana s emulzí (ta, která přiléhá k ochrannému papíru) má po celé délce hedvábný lesk. Zdá se, že na ní leží nějaká vrstva. Film jsem zpracoval stejně jako své dosavadní filmy pro malý formát, kde nosič vždy leskl. Je to u svitkových filmů normální? Udělal jsem něco špatně? Doufám, že to při zvětšování nebude vadit...
S pozdravem
Andreas
TR
Ahoj,
obecně jsem u stejných filmů zaznamenal rozdíly v závislosti na způsobu balení. To, co popisuješ, však zní jako nedostatečné upevnění. To by se však, pokud vím, nemělo týkat strany, na kterou se film lepí.
S pozdravem, Thomas
Wolfgg
Odstřihněte na začátku nebo na konci filmu malý kousek, podržte jej ještě jednou ručně na 1 minutu ve fixačním roztoku, neustále s ním pohybujte, opláchněte vodou a nechte uschnout – změní se něco?
S pozdravem Wolfgang
andreasdegner
Dobrý den,
ten lesklý povlak se nachází na straně nosného materiálu, takže by neměl být způsoben nedostatečným přilepením. Mohlo by se snad jednat o nějaký druh zbytku z ochranného papíru?
Není to nic závažného, ten lesk je vidět jen při šikmém dopadu jasného světla. Ale přesto bych rád věděl, co by to mohlo být. Možná později pošlu ještě fotku.
S pozdravem
Andreas
MirkoBoeddecker
Andreasi,
Svitkové filmy se nanášejí na jiný podklad než kinofilmy.
Jelikož jsou širší než kinofilmy, mají často tendenci dostát svému jménu (svitkový film).
Proto výrobci nanášejí na zadní stranu emulzi (no curling nebo anti curling, tedy proti tendenci k rolování).
Po vyvolání by tato emulze měla být víceméně průhledná. Může a smí působit matujícím dojmem. To je dokonce dobré, protože tak můžeš svitkový film na zadní straně zamaskovat nebo retušovat a případné mikroškrábance způsobené transportem filmu by díky bobtnání želatiny při vyvolávání opět zmizely.
Vadí emulze nějak při tisku? Prosvítá do snímku?
S pozdravem,
Mirko