TiMo
Když jsem dnes vyndal vyvolaný film z plechovky, všiml jsem si skvrn na okrajích. Jsou to pouze místa, která byla v přímém kontaktu se spirálou. Spirála byla při navlékání suchá. Film jsem držel pouze v bavlněných rukavicích, takže lze vyloučit mastný film.
Předpokládám, že vývojka se těchto míst nedotkla (odtud ten název). Nádobku jsem však po promíchání vždy poklepal o stůl, aby se z ní odstranily vzduchové bubliny.
Má někdo představu, jak k těmto skvrnám dochází a jak se jim dá zabránit? Už jsem takto vyvolal spoustu filmů a nikdy jsem tento problém neměl.
Díky a pozdravy
Tim
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
TR
Ahoj. S bublinkami to nebude mít nic společného. Okraj filmu je oblast, na kterou nedopadlo žádné světlo. Vývojka na těchto místech nefunguje. Zdá se mi tedy, že jde o problém s ustalovačem, protože ten musí „vyplavit“ veškeré stříbro, na které nedopadlo světlo (aby se tato místa stala průhlednými). Zjevně se to v tomto případě nestalo úplně.
Provedl jsi při fixaci test doby vyjasnění, resp. jsi si jistý, že jsi fixoval dostatečně, resp. že tvůj fixační roztok je ještě v pořádku?
Thomas
AchimBauer
Ahoj Time,
To se může stát i té nejlepší hospodyňce, proto strýčku......
Netuším, co by to mohlo být, ale jednou jsem měl podobný případ, viz obrázek.
Potom jsem důkladně vyčistil kazetu a spirálu, sehnal jsem u prodejce fotoaparátů prošlý film, ten jsem načetl za denního světla, abych zkontroloval, zda se cívka správně odvíjí, a pak jsem použil úplně nové chemikálie a už jsem nikdy neměl žádné problémy.
S pozdravem Achim
TiMo
Ahoj Thomasi,
fixoval jsem to dvakrát. Poprvé jsem si nebyl úplně jistý, tak jsem to krátce opláchl vodou a znovu zafixoval čerstvým fixačním roztokem.
Negativy jsou v pořádku. Jde jen o okraje. Tam nejsou částečně čitelné ani popisky. Možná je to prostě nešťastný kus filmu.
Díky (i Achimovi).
Edit: Achime, u tebe to vypadá trochu jinak. U mě jsou ty skvrny jako béžová strana jazýčku u nepoužitého filmu. Tyhle místa jsou taky o něco silnější než zbytek.
Klaus_H
Ahoj TiMo,
takové skvrny vznikají, když se provádí „statické fixování“.
Doporučujeme nádobu s filmem a ustalovačem alespoň třikrát každých 30 sekund převrátit. – Je nutné s ní hýbat!
S pozdravem,
Klaus
piu58
Pokud to dobře chápu: nejde o nevyvolaný, ale o nezafixovaný film.
Na spodní straně cívek se ve spirále často hromadí vzduchové bubliny, AP spirály jsou k tomu navzdory všem svým přednostem náchylné. Zatímco při vývoji tomuto jevu zabraňuje alkalické prostředí a pohyb, při fixaci k němu dochází. Nejjednodušší řešení: Po uplynutí poloviny fixační doby cívku otočit. Nebo s ní během fixace pohybovat/naklánět.
TiMo
Když si to tak znovu promyslím, myslím si, že Klaus má řešení toho problému. Obvykle míchám prvních 30 sekund a pak třikrát každých 30 sekund při fixaci, ale tentokrát jsem byl nějak rozptýlený a začal jsem míchat až po 20 sekundách. To a už ne zcela čerstvý fixační roztok zřejmě stačily k tomu, aby vznikly skvrny.
Děkuji všem za pomoc!
Tim