Olivinyl
Ahoj všichni,
už nějakou dobu se věnuji domácímu vyvolávání v kuchyni.
Všechny své vyvolané negativy skenuji pomocí skeneru RPS 3600 Pro a digitálně je upravuji jen minimálně, pokud je to vůbec nutné.
Hodně čtu na tomto i jiných fórech, abych se informoval, ale také abych metodou „pokus-omyl“ sbíral vlastní zkušenosti.
Zatím jsem pracoval pouze s RODINALem/ADONALem a Caffenolem.
Nastavil jsem si Agfaphoto APX 100 v ADONALU 1+50 na 17,5 minuty a dosáhl tak nejlepších výsledků, které se mi velmi líbí. Také poměrně silné zrno a ostrost, které tato kombinace poskytuje.
Stejně tak Lucky SHD 100 @ 400 v RODINALU 1+50 po 21 minutách při 20 °C má skvělý efekt a působí krémově a královsky...
Zkusil jsem APX/Adonal trochu zjemnit opláchnutím v roztoku 1+50 po 21 minutách při 17 °C. Výsledkem je, že ostrost výrazně klesá, ale zrno také získává měkčí hrany. To se mi nelíbilo – změkčovač!
No, co dělat? Která vývojka dokáže zrno filmu Agfaphoto APX 100 trochu „zmenšit“, ale zachovat dojem ostrosti?
Kromě toho jsem získal větší množství Kodaku Tmax 100, který bych rád vyvolal s jemným zrnem.
Chtěl bych ale i v budoucnu vyvolávat filmy jako Efke 50, Adox CHS 50 /100 s poměrně jemným zrnem.
Která vývojka se doporučuje pro Tmaxe a pro výše zmíněnou ligu 50 ASA?
Pro mě ale nemá vůbec smysl připravovat práškové vývojky, jako např. Xtol, protože těch 5 litrů nikdy nespotřebuji.
Z mrazáku jednoho kamaráda jsem ještě dostal větší množství Tura Professional P400.
Mohu předpokládat, že se jedná o starý Agfa APX 400? Tedy RODINAL/ADONAL 1+50, 11 minut / 20 °C.
Je tam ještě uvedený Agfa APX 400, který potřebuje 30 minut v RODINALU 1+50 při 20 °C.
Který z nich je ten Tura 400?
Otázky, otázky...
S pozdravem Oliver
Junkom
Ahoj Olivere,
doporučil bych ti teď Xtol, vydrží docela dlouho a nemusíš si připravovat všechno najednou.
Práškový vývojka vydrží věčně, pokud zůstane v práškové formě; já sám pořád používám A49 ze zásob z NDR.
Skvělé výsledky s klasickými zrnitými filmy, tu lehkou měkkost osobně ve většině případů považuji za velmi lichotivou. Pokud bys chtěl něco jiného, můžeš zkusit i něco jiného.
Osobně si myslím, že APX 400 je nejlepší černobílý film, jaký kdy v této citlivosti byl vyroben. I APX 100 nemá obdoby.
Oba jsem vždy vyvolával v poměru 1:1 s A49, RODINAL také funguje, i když jsem ho obvykle ředil v poměru 1:100, aby zrno nebylo tak výrazné. Výsledek je pak obecně spíše krémově měkký, což velmi dobře odpovídá šedému rozsahu filmu.
Doufám, že ti to trochu pomůže s tvými mnoha otázkami.
bernhardmangelsgmxde
Podle mých zkušeností jsou téměř všechny vývojky s jemným zrnem jemnější než RODINAL.
S Xtol 1+1 mám dobré zkušenosti, D76 1+1 by také měl být výrazně jemnější než RODINAL. APX se také docela dobře snáší s A49, někteří však považují výsledky této vývojky za poněkud „vybledlé“.
hallertauBW
Ahoj Olivere,
také mám rád kombinaci APX/RODINAL (právě kvůli zrnu a ostrosti).
I vyvolávání v poměru 1:50, při 20 °C a po dobu 17 minut bylo dosud mým favoritem.
Obecně se u RODINALU doporučuje více ředit, aby se potlačilo zrno.
To jsem naposledy udělal u filmu ADOX CHS50. RODINAL cca 1:83, 20 °C, ale ve větší
vyvolávací vaničce (500 ml), aby minimální množství vývojky zůstalo na 6 ml. Jinak
bych se rozhodl pro 1:100. A subjektivně ve srovnání s mými vyvoláními v poměru 1:50
byla zrnitosť menší.
S pozdravem Guido
hallertauBW
Zde jsou dva příklady s filmem ADOX CHS50. Naskenovány jsou pouze negativy. Jezero se vyvolává v poměru 1:50 a zřícenina v poměru 1:83.
Olivinyl
Díky předem za odpovědi.
Myslel jsem si, že se nedoporučuje připravovat dílčí dávky práškových vývojek, protože některé chemikálie jsou v tak malém množství a není zaručeno jejich rovnoměrné rozložení v pěti dávkách po 1 litru.
Mám na mysli vývojky Kodak Tmax, Adox Atomal49 a Tetenal Ultrafin Plus.
Jak si s nimi vedou filmy Tmax 100, Adox CHS a Efke 50?
Také jsem uvažoval o 1+100 stálém vyvolávání v ADONALu/RODINALu (ne méně než 5 ml), aby se zachovalo jemné zrno.
Má někdo představu, který film APX odpovídá Tura Pro P400? Je to přece jen rozdíl téměř 15 minut v době vyvolávání!
S pozdravem Oli
Gast
Ahoj,
už jsi někdy uvažoval o vývojce Moersch Eco Film?
Tekutý koncentrát, mimořádně dlouhá trvanlivost, vysoká ostrost.
http://www.fotoimpex.de/shop/fotochemie/černobílý filmentwickler/moersch-eco-filmová vývojka 750 ml, 2 x A, 1 x B, 250 ml, s dosičkami a flashem.
Gast
Ahoj,
už jsi někdy uvažoval o vývojce Moersch Eco Film?
Tekutý koncentrát, mimořádně dlouhá trvanlivost, vysoká ostrost.
http://www.fotoimpex.de/shop/fotochemie/černobílý filmentwickler/moersch-eco-filmová vývojka 750 ml, 2 x A, 1 x B, 250 ml, s dosičkami a flashem.
Já osobně používám Xtol 1:1 pro všechny filmy. Pokud si těch 5 litrů přeliješ do malých lahviček, můžeš vývojku používat minimálně 6 měsíců.
Pak to vyjde na 8,18 €
Olivinyl
Zde jsou dva příklady s filmem ADOX CHS50. Naskenoval jsem pouze negativy. Jezero je vyvoláno v poměru 1:50 a zřícenina v poměru 1:83.
Takže při 1:83 je zrno ještě docela dobře vidět, při 1:100 v jasných částech snímku méně. Jak dlouho jsi to vyvolával?
@ Wolfgang: Moersch ale taky není zrovna nejlevnější vývojka. Při 200 ASA je podle popisu konec, takže push vyvolání zřejmě není možné.
Už jsem přemýšlel o tom, že bych A49/ATOMAL rozdělil do 4 lahví po 250 ml. Xtol by pak byl 5 lahví po 1 litru. 6 měsíců, mmmmmh. Cena je opravdu dobrá. Mmmmmh.
& Měsíce s ochranným plynem při pokojové teplotě?
LG Oliver
Gast
Já si Xtol přelévám do 250ml lahví. Naplňuji je až po okraj, takže pak nepotřebuji žádnou ochrannou atmosféru.
Těch 5 litrů spotřebuji během 6 měsíců, ale předpokládám, že vývojka vydrží i déle.
Raději však hraji na jistotu a nepoužívám vývojku starší než 6 měsíců (kromě RODINALU/R09).
S pozdravem
Wolfgang
http://www.flickr.com/photos/bundesphotograph/
bernhardmangelsgmxde
Nejbezpečnější je nepoužívat ho déle než 6 měsíců. Xtol však vydrží mnohem déle (za předpokladu správného skladování a ředění demineralizovanou vodou). Ani po 18 měsících jsem neměl žádné problémy, měl bych to zkusit – pokud by byl ještě použitelný, byly by to už 2 roky. I když 8 eur za 6 měsíců opravdu není drahé...
ultra8
Ahoj!
S filmy APX 100 a 400 v roztoku RODINAL 1+50 jsem se naučil fotit. A nechci říct, že výsledky jsou zrnité. Fotografie mají krásné, ostré zrno.
Tura400 je vlastně APX400. Tip: Provádějte expozici na 200 ASA. Používám APX100
@100ASA v RODINALU 1+50 s dobou vyvolávání 18 minut a teplotou vyvolávání 19 °C. O změkčovači se mi nechce mluvit.
V poslední době však používám Moersch ECO, který je ostrý jako RODINAL, ale má o něco jemnější zrno. U filmu 100 ASA nemá posun citlivosti stejně smysl. Opravdu jemný a přesto extrémně ostrý je APX100 ve XTOL 1+2 při 80 ASA a přibližně 12 minutách doby vyvolávání.
Rád bych ti doporučil svou praktickou recenzi XTOL. A 5 litrů není vůbec tolik, jak si myslíš:
Kodak XTOL.
Zde je sken negativu z APX, vyvolaného v XTOL 1+2:
Olivinyl
Ahoj všichni, ahoj Jörgu,
v příštích týdnech si asi pořídím 5 kusů 1litrových lékárenských lahví a Xtol...
Ukázkový snímek mě přesvědčil. Vypadá to opravdu skvěle. Na Agfaphto APX 100 v RODINALU jsem se teď také naučil „to zvládnout“, i když jsem předtím už v kuchyni skvěle vyvolával sám reverzní vývojky pro formát Super 8 (Fomakit) a E6.
APX 100 @ 100 v 1+50 RODINAL/ADONAL 17,5 min 20 °C mi přijde naprosto super. Prostě ostré!
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Agfu jsem také nechal 21 minut v roztoku 1+50 při 17,5 °C v RODINALu, zrno bylo viditelně menší, ale také měkčí na okrajích a ostrost slabší. APX 100 už nebyl dost ostrý.
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
S filmem Lucky SHD 100 @ 400 ASA jsem měl dobrý úspěch. 15 min / 20 °C 1+50 RODINALu však bylo málo. Příště 22 nebo 23 minut.
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Kodak Technical Pan @ 50 ASA v Caffenolu C-C-L 12 min / 20 °C bez bromidových solí. Místo toho mi udělalo velkou radost 4 gramy jodové soli bez fluoru na 250 ml – žádné zrno! Film má ale velmi citlivou emulzi, která se snadno poškrábe!
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Předevčírem jsem provedl expozici a vyvolání prvního Tura P400 @ 400. RODINAL 1+100 po dobu 90 minut při 20 °C.
Vzhledem k tomu, že film je 14 let starý a posledních 6 let ležel v mrazáku, jsou výsledky docela pěkné. Bohužel jsem ale musel konstatovat, že kazety se skvěle hodí k opětovnému naplnění, protože při přechodu do výměnného sáčku mi jednou spadla uzávěrka a první závity dostaly „trochu-hodně“ rozptýleného světla...
Velmi zrnité, ale má to něco do sebe.
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Starý Kodak Tmax 100 (5052) ve 1+50 RODINALu po dobu 15 minut při 20 °C mě nepřesvědčil, proto také ta otázka ohledně „vyvolávače s jemným zrnem“
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Teď visí Adox CHS 100 na šňůře na sušení a uvidíme, co dokáže v RODINALu 1+50 / 11 min...
Portrét s APX/Xtol mě přesvědčil. Jsem zvědavý, co Xtol udělá s Efke 50 nebo Lucky SHD 100.
Jak je to s push schopností Xtolu? V jakém ředění se Xtol nejlépe používá?
Jaký multiplikátor u Xtolu? Úroveň 1 x 1,2 / úroveň 2 x 1,44 / úroveň 3 x 2,1
Tyto hodnoty jsem si trochu sestavil sám.
S pozdravem Oliver
@ Jörg: To je legrační, tvou praktickou zprávu o Xtolu jsem si už v pondělí vytiskl a včera mi sloužila jako večerní četba před spaním.
TR
I když se zdá, že se nyní „prosadil“ Xtol, zde je moje zkušenost:
Používám tři vývojky: A49, D-76 a RODINAL
RODINAL používám pouze od formátu 6x6, protože u malého formátu mi zrno připadá prostě příliš výrazné. A-49 je opakem – zde je zrno „potlačeno“, vývojka však není tak ostrá jako RODINAL! Pojem „rozmazaný“ již byl zmíněn, což je však přehnané. Kontrastní motivy zde při dobré optice vykazují dobrou ostrost. Tato vývojka se používá pro portréty a „jemné“ motivy (pokud mohu filmy rozdělit podle motivů). Sněhová krajina protkaná šedým zrnem vypadá přece jen příšerně.
D-76: Kompromis mezi ostrostí a jemným zrnem u malého formátu: Moje testy ukázaly, že tato vývojka pracuje ostřeji než A-49, ale zrno není zdaleka tak výrazné jako u RODINALu! Moje oblíbená vývojka (1+1) pro malý formát, kterou lze levně sehnat jako 1litrový prášek.
Existuje vlastně nějaký vizuální rozdíl mezi D-76 a Xtol?
Jo, moje zkušenosti s vývojkami se vztahují na „klasické“ filmy (žádný Tmax / Delta) 100 ASA.
Rollei Retro 100 v A-49 Stamm
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
hallertauBW
Takže při poměru 1:83 je zrno ještě docela dobře vidět, při 1:100 v jasných částech snímku už méně. Jak dlouho jsi to vyvolával?
No, 1:50 CHS50 v RODINALu 9 minut (jak uvádí Digitaltruth)
a 1:83 CHS50 v RODINALu 18 minut, protože jsem chtěl mít negativ tvrdší.
A moje oblíbená kombinace APX100 a RODINALu je také 17,5 minuty
Pozdravy Guido
Olivinyl
Ahoj všichni,
dnes jsem naskenoval svůj první film Adox CHS 100 a jsem zklamaný.
Netuším, co jiného jsem mohl čekat, ale předpokládal jsem, že bude působit o něco jemněji než Agfaphoto APX 100.
Zrno je srovnatelné, ale nepůsobí tak ostře jako u APX.
CHS 100 zřejmě vůbec nesnáší mírné podexponování. Byly tam 2–3 snímky, které jsem podexponoval o 1,5 clony, a ty byly nepoužitelné.
ADOX CHS Art 100 @ 100 11 minut / 20 °C v ADONAL 1+50
Poledne 1/60 5,6
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Odpoledne 1/60 8
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Motýl byl vyfotografován pozdě odpoledne při západu slunce/soumraku. 1/30 s 2,8
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Měl bych při 11 minutách provádět expozici CHS raději na 80 ASA, nebo vyvolávat 12–13 minut při 100–125 ASA?
Co říká ADOX k A49, Xtol nebo D-76?
@ TR : Rollei Retro 100 v A-49 se dost podobá APX v RODINALU. Máš po ruce nějaké časy?
LG Oliver
ultra8
APX/Xtol Portrait mě přesvědčil. Jsem zvědavý, jak si Xtol povede s Efke 50 nebo Lucky SHD 100.
Rozřeďuj v každém případě více než 1+1!! U klasických filmů pomáhá pouze 1+2 nebo 1+3. A film si předem určitě otestuj. Ušetří ti to spoustu frustrace!
Jak je to s push schopností Xtolu? V jakém ředění se Xtol nejlépe používá?
Jaký multiplikátor u Xtolu? Úroveň 1 x 1,2 / Úroveň 2 x 1,44 / Úroveň 3 x 2,1
Tyto hodnoty jsem si trochu sestavil.
Žádný multiplikátor neexistuje. Čím je roztok řidší, tím lepší je vykreslení stínů. Pushování funguje dobře, ale testování se nevyhnete.
TR
[..]
Netuším, co jiného bych čekal, ale předpokládal jsem, že...
[..]
Měl bych při expozici 11 minut raději nastavit citlivost CHS na 80 ASA, nebo vyvolávat 12–13 minut při 100–125 ASA?
@ TR : Rollei Retro 100 v A-49 se dost podobá APX v RODINALU. Máš po ruce nějaké časy?
Buď opatrný
při testování filmů s různými motivy / při jiném osvětlení! Takové „testy“ se přece nedají rozumně posoudit.
K porovnání různých filmů / vývojek je třeba stejný motiv při stejném osvětlení a také všechny ostatní faktory by měly být stejné. Na to by sis měl prostě vyhradit jeden den. Pak ale nakonec opravdu víš, na čem jsi.
Kinofilmy lze v temné komoře snadno rozstřihnout, případně lze exponovaný kousek vyjmout z fotoaparátu a vyvolat již po dvou snímcích. K tomu není nutné pokaždé čekat na celý film nebo ho obětovat!
Zda by se mělo exponovat déle, se dá rychle zjistit: mají nejhlubší stíny ještě detaily? Pokud ano – expozice je dostatečná.
Zda by se mělo vyvolávat kratší dobu, lze také poznat na negativu: Je příliš kontrastní, „blokují“ světla při skenování, resp. musíte při zvětšování vždy používat měkký papír? Pak je doba vyvolávání příliš dlouhá.
[size="1"]Pokud se rozhodnete pro zkrácenou dobu vyvolávání, měli byste provádět expozici o cca 1/2 clony více, protože zkrácené vyvolávání také poněkud „potlačí“ nejhlubší stíny – ale hlavně samozřejmě udrží příliš husté světlé partie kopírovatelné[/size].
- Expoziční čas určuje vykreslení stínů. Doba vyvolávání určuje kontrast.
Olivere, Rollei Retro jsem v A49 pohyboval celých 10 minut následovně: první minutu úplně. Pak jen každou minutu asi na 10 sekund. 10 minut se mi však zdá ještě trochu dlouhá doba – na můj vkus příliš kontrastní (z obrázku to nelze odvodit, protože v procesu vyvolání pozitivu je kontrast samozřejmě upraven); mám raději měkké, detailně vykreslené negativy a kontrast řídím pomocí fotografického papíru. Tady si to ještě musím sám trochu vyzkoušet.
Olivinyl
Ahoj všichni
@ T.R.
Máš pravdu, že by se nemělo o „životu a smrti“ rozhodovat jen na základě toho, jak se vyvine jedna role filmu.
První dojem ale rozhoduje. Tura P400, jejíž expirační doba uplynula před 14 lety a která byla podstupována v 90minutové statické lázni, měla ale větší šarm než Adox CHS 100, který byl podstupován při expozici a vyvolán podle pokynů.
Mám ještě dva další filmy Adox CHS 100, abych se mohl rozhodnout...
Jak jsem již řekl, držel jsem se pokynů: 100 ASA, 11 minut v 1+50 ADONALU při 20 °C.
Lucky 100 SHD exponovaný na 400 ASA, který jsem jen tak na 17 minut při 20 °C hodil do ADONALU 1+50, měl pro mě větší kouzlo. Je to samozřejmě všechno otázka vkusu. Další CHS namočím na 12 minut do roztoku 1+50 a poslední Adoxin do Xtolu 1+1 nebo 1+2.
Pak se rozhodnu, jestli si Adox CHS při příštím nákupu zase koupím.
Tmax 100 v ADONALu 1+50 byl pro mě také jen „příjemný“, proto ta otázka ohledně Xtolu, respektive jemnozrnných vývojek.
Je jistě důležité a také poučné, když člověk provádí různé expozice filmu (za stejných podmínek) a také ho vyvolává různě, aby poznal jeho silné a slabé stránky.
S dalším číslem emulze to ale může vypadat zase jinak...
Pokud se vám nelíbí základní charakter, proč ho pak dál kupovat a používat.
V nejbližší době ještě vyzkouším Kentmere v 100 a 400 a také Polypan (už jen kvůli ceně).
Pokud budu vizuálně spokojený, pak i moje filmové zásobníky budou zásobeny 30,5 metry, abych dosáhl konzistentních výsledků.
Bez velkých experimentů mě Agfa Photo APX 100, Lucky 100 SHD a Technical Pan (bohužel už jen 9 rolí k dispozici) přesvědčily hned na první pokus.
Jsem také velmi rád, že existují fóra, jako je i toto. Prohlížíte si snímky, jejichž vzhled se vám líbí, a většinou máte také možnost zjistit čas, expozici a vývojku, abyste tyto údaje mohli převzít. Tak jsem to dosud dělal a vždy jsem se trefil. Film vložený do fotoaparátu by měl být také univerzálně použitelný. Na začátku spontánní „fotosafari“ totiž nevím, jaký motiv se mi objeví před objektivem. Jen ve výjimečných případech plánuji fotografický výlet a beru s sebou vhodný filmový materiál. Musím se prostě spokojit s tím, co je ve fotoaparátu.
Také bych si chtěl trochu pohrát...
V současné době čeká starý Tura P400 @ 1600 ASA na svou ADONAL 120 minut 1+100 nebo 1+150 standardní vývoj.
Jsem proto vděčný za každý ukázkový snímek a informace o vývoji. Stejně tak za tipy a triky!
S pozdravem Oliver
michael-kielgmxnet
Mám při expozici 11 minut raději nastavit citlivost CHS na 80 ASA, nebo vyvolávat 12–13 minut při 100–125 ASA?
LG Oliver
Můj názor na CHS100: pro malý formát nejhorší volba z rodiny CHS nebo Efke. Nepřesvědčil mě ani v RODINALu, ani v A49, přičemž hrubé zrno RODINALu se mi líbilo víc než rozmazané zrno v A49. Pro větší formáty však může mít tento film své kouzlo.
Rollei Retro je APX 100. Výsledky v A49 a RODINALu se mi však zdály dost odlišné. AXP 100 v A49 vyvolávám v ředění 1+2 po dobu 16 minut, což vyhovuje mému kondenzorovému zvětšovači. Zrno je přitom ještě jemnější než u Spur HRX a ostrost je dobrá.