AchimBauer
Ahoj všichni,
Vzhledem k tomu, že se v polovině příštího roku má ukončit výroba CIBACHROME, mají všichni, kdo chtějí zhotovovat fotografie z diapozitivů, těžkou situaci.
Možná ale existuje nějaká alternativa. Včera jsem při prohrabávání starých časopisů objevil 20 let starý článek od laboranta, který si vymyslel proces při pokojové teplotě pro papíry RA 4. Pozor, pro Diadirekt. Celé to přizpůsobil firmě Labaphot, která už neexistuje a která zřejmě také nakupovala barevný papír, přičemž hlavní podezřelý z možných dodavatelů také zmizel z trhu.
Do jaké míry se papíry RA4 podobají, nevím. A jestli to půjde s dnešními papíry.
Ale pokud by někdo chtěl v tomto směru experimentovat, rád ten časopis znovu vyhledám a recepturu mu poskytnu.
S pozdravem Achim
Pitt23
Proces při pokojové teplotě pro papíry RA 4 pro Diadirekt
Ahoj Achime,
děkuji za tvou zprávu. To je zajímavé!
Mohl bys nám o tom říct něco víc nebo poskytnout kopii (sken) toho článku?
S pozdravem Pitt
AchimBauer
Ahoj Pitte,
Jasně, že mám skeny, nedávno jsem naskenoval téměř všechny své fotorevisty „Colorfoto“ z let 1978 až 2003 (potom už to bylo příliš digitální)
Fotomagazin z poloviny 90. let do roku 2003 (neúplně) a Fotohobbylabor od začátku do konce, ale bohužel neúplně. Nejsou to kompletní čísla, ale jen to, co jsem považoval za zachováníhodné, zbytek šel do krabic. Teď už jen musím soubory rychle roztřídit, aby se daly snadno najít.
Ale tady je prozatím RA4 přímý proces.
Hodně zábavy při experimentování
Achim
thomas_l
Z toho, co jsem četl, je to z hlediska postupu relativně jednoduché, ale problémem je kontrast, který je u papíru RA4 příliš vysoký. Potřebovali bychom papír s nízkým kontrastem, tedy v podstatě starý papír R3... V zásadě stačí před první vývojku zařadit černobílou vývojku a pak při osvětlení provést barevný vývoj zcela normálně – tím se papír RA4 obrátí.
Ale článek je zajímavý, zdá se, že autor ten problém zvládl...
S pozdravem Thomas
Wolfgg
Achime: zkontroloval jsi, jestli tahle publikace neporušuje autorská práva? Aby se na tebe brzy nevrhli ti, co rozesílají výzvy k zastavení porušování autorských práv.
S pozdravem Wolfgang
AchimBauer
Ahoj Wolfgangu,
víš, už by ani na té katastrofě nezáleželo, zrovna mě zase pronásledují nejrůznější katastrofy.
Ale ani ti, co se živí zasíláním výzev k zastavení porušování autorských práv, nezvládnou všechno, zvlášť když jim jde jen o to, aby někomu poslali výzvu.
Přiznávám, že jsem v tomhle ohledu trochu nedbalý, koneckonců ten článek má už 20 let za sebou a autorská práva také neplatí věčně. Kdo dnes ještě platí za to, že smí hrát Mozarta?
A v dlouhodobém horizontu jsme spíše nuceni čerpat ze starých cizích zdrojů a zachovávat je, protože nových zdrojů je stále méně a musíme se učit stále více starých triků, abychom kompenzovali ztrátu pracovního materiálu. A tam se dá argumentovat, že zachování analogové fotografie je přinejmenším rovnocenné autorskému právu.
Nebo znáš jiný způsob, jak kompenzovat ztrátu Ilfochromu, než ten zde popsaný?
Také jsem ve svém jednání velkorysý, protože i s mým právem na vlastní obraz se zachází dost velkoryse a divím se, kde se občas objevím, a také neposílám žádné žraloky s výzvami k zastavení porušování práv.
A navíc jsem to celé vydal jako naskenované a ne jako vlastní doktorskou práci.
S pozdravem Achim
Wolfgg
Ale podívej se do tiráže („Časopis a všechny v něm obsažené příspěvky jsou chráněny autorským právem...“), budeš v beznadějné situaci, pokud se do toho pustí; autor určitě není mrtvý ani 70 let (zákonná lhůta). Není to nic jiného, než když někdo dá k dispozici k stažení cizí hudební skladbu pro kohokoli! To se ani Mirkovi nebude líbit.
Proč se prostě nezeptáš na svolení těch, kteří si ten časopis přivlastnili?
S pozdravem Wolfgang
AchimBauer
Ahoj Wolfgangu,
slibuji, že se polepším
S pozdravem, Achim