karsten
Drodzy Państwo,
od niedawna stoi obok mnie dość zużyty aparat Thermaphot 302v. Jestem bardzo zmotywowany, by dzięki niemu uruchomić w moim laboratorium proces RA-4, ale zanim to nastąpi, trzeba jeszcze sporo zrobić. Urządzenie jest dość zabrudzone i pokryte osadem wapiennym. Czekało kilka lat, by w końcu znów móc działać.
Mam następujące pytania:
- Czym najlepiej wyczyścić wałki, zbiornik itp.? Czym usunąć resztki wywoływacza/utrwalacza z filtrów?
- Czy firma Thermaphot nadal istnieje? Dzisiaj nikt nie odebrał telefonu, a może gdzie można znaleźć części zamienne?
- Kto ma doświadczenie z ACP? Na co powinienem zwrócić uwagę po długim okresie przestoju?
Z pozdrowieniami, Karsten
haeberlein
Mam taki sam aparat. Najlepiej czyścić go ciepłą, czystą wodą, a raz na 6 miesięcy preparatem Jobo Processor Clean. Nie masz już instrukcji obsługi tego urządzenia? Tam jest wszystko opisane. W razie potrzeby mogę Ci je przesłać. To jednak plik PDF o rozmiarze 300 MB. Kiedyś wrzuciłem go na serwer plików na innym forum, bo było spore zainteresowanie. Albo po prostu zadzwoń do pana Kämmerla (konstruktora tych maszyn).
Pozdrawiam, Rene