Mittelformater
Ahoj, milí přátelé z temné komory,
už léta používám filmy Kodak T-Max, které vyvolávám pomocí vývojky T-Max. Po dotazu u společnosti Kodak jsem však zjistil, že tato vývojka se bohužel již neprodává v 200ml lahvičkách. Místo toho je k dostání pouze v 1litrových baleních.
S takovým množstvím bohužel nic neudělám, protože většina vývojky by se kvůli malému počtu filmů, které potřebuji vyvolat, zkazila. Než se zde zeptám na alternativy (prosím, zatím žádné tipy), obracím se nejprve s následující otázkou, resp. výzvou na fórum:
? Existují v okolí Erlangenu/Norimberku kolegové-hobbyisté, kteří také potřebují pouze 200–400 ml a byli by ochotni se o 1litrové balení podělit?
Jsem zvědavý, zda se najdou spřízněné duše.
Předem děkuji.
S pozdravem
Joachim
Tandemfahren
Ahoj Joachime,
nejprve tě srdečně vítám na fóru Fotolaborforum.
Ne, vývojku s tebou sdílet nemůžu, a vzhledem k tomu, jak se komunita lidí zpracovávajících filmy postupně rozpadá, není moc velká šance, že někoho najdeš.
Pokud ses rozhodl pro jednu chemikálii a nechceš přejít na jiný podobný produkt (což ale dává smysl), nezbývá ti než přebytečnou vývojku co nejlépe konzervovat.
To se nejlépe podaří, když rozliješ koncentrát do malých lahviček Aponorm, které naplníš až po okraj. Uwe Pilz to už ostatně řekl. Ale mělo by to být Aponorm, ne plast.
Hnědé sklo, úzké hrdlo, těsné víčko, aby dovnitř nevnikl vzduch.
A co pak nejlépe pomůže: pilně fotografovat!
S pozdravem
Frank
AchimBauer
Ahoj Joachime,
Zatím T-Max nepoužívám a možná ani nikdy používat nebudu; jaký film se stane mým standardem, ukáže můj velký test filmů.
Ale ten problém se netýká jen tebe a nemá nic společného s „umíráním analogu“ (vlastně nesnáším slovo „analogová fotografie“, protože to není správné)! Protože ten problém existoval i v dobách, kdy výrobci papíru a chemikálií, kteří dnes už neexistují, ještě mohli poskytovat školení pro začátečníky i pokročilé.
Z té doby si ještě vzpomínám, že jsem četl něco o mražení fotochemikálií. Už si nepamatuji, jestli to fungovalo nebo ne. Až budu mít chvilku volna (po včerejším večeru to je spíše nepravděpodobné, protože jsem se stal obětí vloupání), mohu ten článek vyhledat.
Ale nic nebrání tomu, abyste to zkusili – prostě to zamrazte a pak vyzkoušejte testovací film, na kterém nejsou žádné nenahraditelné fotografie manželky a vnoučat.
ALE POZOR, ZAMRAZUJTE TAK, ABY NEDOŠLO K ZAMĚNĚ S POTRAVINAMI!!!!
S pozdravem Achim
Wolkenkratzer
Ahoj Joachime,
bydlím v okolí Norimberku a pracuji přímo v Norimberku.
A vývojku T-Max používám poprvé. Můj objem zpracování je také velmi malý. Možná by se to dalo nějak vyřešit.
Momentálně mám otevřenou láhev, která je asi půl roku stará.
S pozdravem Thomas
Mittelformater
Ahoj Thomasi,
jsem rád, že jsem narazil na někoho, kdo v našem kraji také pracuje s T-Maxem. Výsledky s touto kombinací filmu a vývojky jsou opravdu působivé. Pokud chceš, můžeme si vyměnit telefonní čísla, abychom se mohli domluvit. Možná se ozve i někdo další z okolí. Stejně mám v plánu brzy objednat filmy, vývojky, ustalovače atd.
Mnoho pozdravů z Erlangenu
Joachim
HenningH
[...]Z té doby si ještě vzpomínám, že jsem někde četl něco o mražení fotochemikálií. [...]
Ahoj,
někde ten článek taky ještě mám. Vzpomínám si, že to fungovalo u určitých barevných chemikálií, u ID-11 ale ne.
Ale kromě toho považuji zmrazování tekutých fotochemikálií za jednu z nejabsurdnějších a nejnesmyslnějších věcí, které lze udělat. Žádný normální člověk by nenapadlo konzervovat mléko, šampon, benzín, ocet, víno nebo podobné věci zmrazením.
Pevné látky, které jednou vysadly, se možná už nedají kontrolovaně rozpustit a složení je rázem ztraceno...
Lahve Aponorm jsou k dostání za příznivou cenu v mnoha velikostech. Stačí si pořídit množství v velikosti, kterou potřebujete pro běžné vyvolání, a litr pak rozdělit do jednotlivých porcí.
S pozdravem
Henning
Wolkenkratzer
Ahoj Joachime,
to uděláme. S vývojkou Tmax zatím nemám moc zkušeností. Zatím jsem v ní vyvolal jen Acro 100.
Ten film mi dělá trochu potíže, protože je při navíjení do kazety dost tuhý. Jiné, jako třeba HP5 nebo APX, se s ním pracuje lépe.
Ahoj swingující Henningu,
četl jsem něco podobného.
S pozdravem Thomas
Mittelformater
Ahoj Thomasi,
pokud jde o filmy a vývojky T-Max, rád ti poradím, pokud máš zájem. Tady je moje e-mailová adresa, vyměňme si prosím telefonní čísla: joa.kraus@arcor.de
S pozdravem
Joachim
Wolkenkratzer
Ahoj Joachime,
omlouvám se, že se ozývám až teď. E-mail je na cestě.
S pozdravem, Thomas