MirkoBoeddecker Ceny materiałów Ilfochrome wzrosną o 30% z dniem 25 listopada 2011 r. (dotyczy to papieru i filmu, nie obejmuje chemikaliów). Osoby, które obecnie potrzebują tych materiałów, powinny zaopatrzyć się w nie dzisiaj lub jutro, abyśmy mogli zrealizować zamówienie po starej cenie. Pozdrawiam, Mirko
cfb_de Czy to prawda, że Ilfochrome zostanie wycofany z produkcji? Nie, to nie jest plotka, tylko fakt. Zobacz tutaj: http://photoscala.de/Artikel/Das-Ende-von-Ilfochrome-Classic Pozdrawiam, Franz
thomas_l Cholera, mój Ilfochrome i tak był strasznie drogi, ale za to dobry i łatwy w użyciu. Kolejne pytanie brzmi: czy nie dałoby się znowu produkować papieru R3 ;-)
AchimBauer Czy link udostępniony przez Franza to fakt, czy tylko groźba mająca na celu wymuszenie wyższych cen? Szkoda, że firma Ilford nie mogłaby się w tej sprawie oficjalnie wypowiedzieć, Szkoda, gdyby Ilfochrome przestało istnieć (dziwię się, że nikt jeszcze nie użył słowa „Adochrome”) Ja sam obecnie nie potrzebuję Ilfocromu i nie będę go potrzebował w najbliższej przyszłości, cieszę się, że uda mi się zrealizować plan ponownego rozpoczęcia pracy w ciemni pod koniec tego roku. Ale mam jeszcze tak wiele kolorowych slajdów, które zasługiwałyby na coś więcej niż leżenie w pudełkach lub skanowanie i drukowanie, by po kilku tygodniach wyblaknąć. To właśnie zaleta fotografii cyfrowej – nie potrzeba drogich surowców do przetwarzania materiałów, które trzeba oferować po przystępnych cenach; można przetwarzać tanie surowce na atrament i osiągać marże zysku, których pozazdrościłby sam handlarz narkotyków. Pozdrawiam, Achim PS: Argenta wyprodukowała kiedyś papier do czarno-białych zdjęć z Cibaglanzem, ale to już historia.