TiMo
Právě sbírám první zkušenosti s vyvoláváním negativů.
Ještě mi není zcela jasné následující:
Vyberu si na Digitaltruthu vývojku a film. Pak tam mám například ředění 1+4 a dobu vyvolávání 5,5 minuty. Nebo alternativně ředění 1+9 a dobu vyvolávání 10,5 minuty.
Bude expozice mít vliv na výsledek?
Kromě toho se mi ještě nabízí tato otázka:
Pokud například provádím expozici filmu Acros 100 na ASA 80. A všechny údaje o vývojce se vztahují k filmu Acros při ASA 100, musím pak vyvolávat déle (protože jsem použil pouze ASA 80), nebo se mám řídit údaji pro ASA 100?
Vím, že si v tomto ohledu člověk obecně musí/má udělat vlastní zkušenosti, ale přesto by mě zajímalo, zda v tom existuje nějaká obecná pravidlo.
bernhardmangelsgmxde
Právě sbírám první zkušenosti s vyvoláváním negativů.
Ještě mi není zcela jasné následující:
Vyberu si vývojku a film na Digitaltruth. Pak mám tam například ředění 1+4 a dobu vyvolávání 5,5 minuty. Alternativně ředění 1+9 a dobu vyvolávání 10,5 minuty.
Bude to mít vliv na výsledek?
Záleží také na tom, která vývojka se použije. Obecně bych řekl: při vyšším ředění (v tomto případě 1+9) bude výsledek tendenčně ostrý, ale zrno bude hrubší.
Kromě toho se mi ještě naskýtá tato otázka:
Pokud například provádím expozici filmu Acros 100 na ASA 80. A všechny údaje o vývojce se vztahují k filmu Acros při ASA 100, musím pak vyvolávat déle (protože jsem použil pouze ASA 80), nebo se mám řídit údaji pro ASA 100?
pokud bylo při expozici použito 80 místo 100 ASA, vyvolávej kratší dobu (a ne delší). Jelikož se jedná pouze o jednu třetinovou clonu, nemusí to být o moc kratší než doba uvedená pro 100, pravděpodobně bys mohl jednoduše použít dobu pro 100, aniž bys toho moc zaznamenal.
Kromě času a teploty má určitý vliv také to, jak s filmem manipulujete, jak měříte čas, jak rychle naléváte a vyléváte, jak vy (nebo váš fotoaparát) řídíte expozici při snímání, jaký typ zvětšovacího přístroje se používá ke zvětšování, na jaký papír se exponuje a v jaké vývojce se papír poté vyvolává.
Na tvém místě bych prostě zkusil zkrátit dobu vyvolávání asi o 10 % a podíval se, jaké stupně jsou při zvětšování potřeba, aby se dosáhlo dobrých výsledků. Pokud by to bylo zpravidla výrazně tvrdší než stupeň 2, zkrátil bych dobu vyvolávání o něco, pokud by tendence směřovala ke stupni 1 (nebo dokonce 0), prodloužil bych dobu vyvolávání. Pokud většinu snímků dokážeš zvětšit s dobrým výsledkem na stupeň 2–2,5, pak je vše v pořádku.
sputnik
Citace:
„Na tvém místě bych prostě zkusil zkrátit dobu vyvolávání asi o 10 % a sledoval, jaké stupně jsou při zvětšování potřeba, aby se dosáhlo dobrých výsledků. Pokud by to bylo zpravidla výrazně tvrdší než stupeň 2, trochu bych dobu vyvolávání zkrátil; pokud by se to blížilo ke stupni 1 (nebo dokonce 0), prodloužil bych ji. Pokud většinu snímků dokážeš zvětšit s gradací 2–2,5, pak je vše v pořádku.“
Promiň, ale je to přesně naopak, protože s prodloužením doby vyvolávání se negativy, jak je známo, ztvrdnou.
Také si myslím, že preferovaná gradace je z velké části otázkou vkusu a že stále opakovaně zkoušená cílová gradace 2 nepředstavuje jedinou správnou cestu. Já například zvětšuji většinou na G3 +/-.
Pokud si dobře vzpomínám, gradace 3 u Agfy kdysi odpovídala „normálu“ a gradace 2 „speciálu“. Ale jak jsem již řekl, považuji to za otázku vkusu, zejména s ohledem na skutečnost, že 5 různých papírů má 5 různých stupňů gradace, a tudíž stupeň 2 je zde někdy 2,5 a jinde 1,5 ve vztahu k referenčnímu papíru.
Ale to je pouze můj zcela osobní názor.
S pozdravem,
S.
Edit: pravopisné chyby
bernhardmangelsgmxde
O exkluzivní cestě ke kvalitním výsledkům jsem vlastně nemluvil, šlo spíš o radu pro začátečníky. Mám na mysli toto: Vyvolávejte tak, abyste si s použitým papírem dobře poradili a měli ještě odpovídající rezervu pro případ nesprávné expozice a podobně. Při stupni 2,5 máte (čistě z hlediska čísel) největší rezervu směrem nahoru i dolů. Když vyvolávám své filmy tak, že stupeň 4 je normální případ, pak mi rychle dochází dech...
Názor, že delší doby vyvolávání vedou k tvrdším negativům, ostatně sdílíme, nebo jsem tam něco popletl?
sputnik
Ahoj Namire,
to, co jsem napsal o relativizaci „královské cesty“ přes G2, nebylo adresováno přímo tobě, ale šlo pouze o můj osobní názor na dogma, které hrozí, že se příliš upevní. Obecně mám pomalu dojem, že celý svět (tj. těch pár lidí, kteří ještě chodí do Duka :-)) se jen tvrdohlavě snaží dosáhnout nějakých rozměrů, které jim jsou předkládány v knihách jako „way beyond monochrom“ (aniž bych tím chtěl tuto nepochybně velmi informativní knihu hanit!). Pozor, ani tato věta se nevztahuje na tebe, ale pouze popisuje MŮJ POCIT obecně. Jsem spíše zastáncem staré moudrosti: Praxe je lepší než teorie. K čemuž samozřejmě patří i studium dobré literatury.
A co se týče gradace, mám ještě jednu vážnou otázku: Vytiskl jsi někdy fotografii na stupeň 00 nebo 0, na kterou by se dalo poté dívat nebo ji dokonce někomu ukázat?
S pozdravem,
S.
Urnes
Ahoj Timo,
s parametry, které popisuješ, nemůžeš nic pokazit. Samozřejmě za předpokladu, že je film správně nastavený z hlediska expozice. Zatím nemáš žádný srovnávací materiál. Až budeš mít k negativům nějaké připomínky, můžeš začít s jemným doladěním.
S pozdravem, Sven.
TiMo
Skvělé, díky za odpovědi. To jsem chtěl vědět: „Při vyšším ředění (v tomto případě 1+9) je výsledek obecně ostrější, zrno je však hrubší.“
Momentálně používám film Fuji Acros 100 a vývojku Kodak T-Max. Ale vlastně mě zajímala hlavně ta obecná tendence.
Jedna věc mi ještě není jasná:
„protože s prodloužením doby vyvolávání se negativy, jak je známo, stávají tvrdšími.“
Znamená „tvrdší“ silnější kontrast?
S zvětšeninami bohužel ještě nejsem tak daleko. Chybí mi na to místo a hlavně cenově dostupný použitý zvětšovací přístroj. Teorii už ale trochu studuji.
Zdravím
Tim
piu58
Jedna věc mi ještě není jasná:
„protože s prodloužením doby vyvolávání se negativy, jak je známo, ztvrdnou.“
Myslí se tím „ztvrdnou“ větší kontrast?
Ano. Zjednodušeně řečeno za tím stojí následující efekt: Tam, kde nic není, se ani při dlouhém vyvolávání nic neobjeví. To znamená, že hluboké stíny se při prodlouženém vyvolávání téměř nemění.
Světla se naopak zesilují tak daleko, jak to maximální hustota filmu dovoluje. Tím se zvyšuje rozdíl mezi stíny a světly, a tedy i kontrast.
bernhardmangelsgmxde
S zvětšeninami bohužel ještě nejsem tak daleko. Chybí mi [...] především cenově dostupný použitý zvětšovací přístroj,
nedávno jsem v aukci vydražil Axomat 4a za 8 (!) eur... no dobře, připočítalo se k tomu ještě poštovné, takže ten problém by se měl dát vyřešit. „Málo místa“ bych spíš přehlédl. Už jsem zřídil Duky ve dvou velmi malých koupelnách (jednou 2 m² pro suchou a mokrou zónu, ta druhá koupelna byla ještě menší, tam byla suchá zóna přesunuta do chodby... v nouzi prostě hybrid.
TiMo
Pokud jde o takové výhodné koupě, vždycky závistivě vzhlížím k Americe a Německu. Tam ale nežiji, ale v Tokiu. Nejlevnější věc, kterou jsem zatím našel, byla z druhé ruky za 400
bernhardmangelsgmxde
No dobře, Tokiu. Zdá se, že je tu slušná poptávka po použitých zvětšovacích přístrojích. Bylo by tedy vhodné dovážet použité zvětšovací přístroje z Německa...
TiMo
Zdá se, že po použitých zvětšovacích přístrojích je docela velký zájem. Nabízelo by se dovážet použité zvětšovací přístroje z Německa...
Myslím, že je tomu právě naopak. Zdá se, že se tam už skoro nic neprodává. Vysoké ceny nenasvědčují vysoké poptávce. Zvětšovací přístroje stojí v rohu obchodu a práší se na ně.
bernhardmangelsgmxde
Neexistují nějaké online aukce? U prodejců v Německu je to často složité a dost drahé (alespoň u fotoaparátů)... V nejistém případě si při příští návštěvě Německa vydražím Aspecta Adjutar nebo něco podobného... v bytě v Tokiu by se na něj mělo najít místo.
TiMo
Existují sice online aukce, ale i tam se málokdy najde něco pod 400
Urnes
Ahoj Timo,
1. Menší formát vždycky jde. Takže s formátem 6x7 lze použít 35 mm, ale naopak to neplatí. Totéž platí pro objektivy. Pro formát 67 je to 80 mm, pro 35 mm pak 50 mm. 80 mm jde použít i u formátu KB díky velkému obrazovému kruhu, avšak s menším zvětšením. Objektivy mají zpravidla závit 39 mm (alespoň u těchto velikostí negativů) a lze je také zpravidla vyměnit. Pro různé formáty potřebuješ odpovídající masky/držáky negativů v negativovém stole.
2. Filtry. Záleží na tom, co chceš dělat. Barevné filtry jsou vhodné pro barevné i černobílé snímky. Čistě gradace se používají pouze pro černobílé snímky. V obou případech pak v zvětšovacím přístroji potřebuješ také směšovací boxy pro míchání světla, nejlépe pro odpovídající formát negativu. Měkké světlo. Žádné tak ostré hrany v expozici a méně problémů s prachem. Alternativně kondenzorová zařízení, pokud chceš dělat pouze černobílé snímky. Světlo se soustřeďuje přes dvě čočky, pokud máš štěstí, je tam zásuvka na filtry pro gradace. Tvrdé světlo, vyšší ostrost hran.
3. Žárovky. Je jich spousta. Od opálových žárovek až po nízkonapěťové halogenové žárovky. Žárovky se rády spálí, když se v hlavě příliš zahřeje. Náhradní díly spíše v oblasti elektriky u přístrojů s míchací hlavou a transformátorem. Kondenzátorové přístroje mají jednoduchou konstrukci a jsou téměř nezničitelné. Lucky také pochází z Číny, že? Každopádně jsem ho ještě neviděl. Fujimoto vyrábí velmi dobré přístroje, právě i pro formát 4x5".
Zdravím Sven.
TiMo
Díky za rychlokurz, Svene.
Mě vlastně zajímá jen černobílá fotografie.
Výrobcem je zřejmě Fujimoto a název přístroje je „Lucky + kombinace čísel“. Vyrobeno v Japonsku. Na tohoto výrobce narážím poměrně často.
Tady je příklad:
http://page3.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/c301640420
Jen se obávám, že něco koupím a pak zjistím, že například chybí držák negativů pro 35 mm a ten už se prakticky nedá sehnat.
Jsou žárovky kompatibilní s různými výrobci?
Pozdrav
Tim
Urnes
Díky za rychlokurz, Svene.
Mě vlastně zajímá jen černobílá fotografie.
Výrobcem je zřejmě Fujimoto a název přístroje je „Lucky + kombinace čísel“. Vyrobeno v Japonsku. Na tohoto výrobce narážím poměrně často.
Tady je příklad:
http://page3.auction...tion/c301640420
Jen se bojím, že něco koupím a pak zjistím, že chybí např. držák negativů pro 35 mm a že se už prakticky nedá sehnat.
Jsou žárovky kompatibilní s různými výrobci?
Pozdrav
Tim
Ten Fujimoto vypadá vůbec špatně. Každopádně je to robustní přístroj. Co se týče žárovek, v kondenzátorových přístrojích jsou vlastně vždy patice E 27, tedy zcela běžné evropské žárovkové patice. Jak drahé jsou žárovky v současné době a kde se dají nejlépe sehnat, to ale nemohu říct. U nás je trh momentálně trochu vyschlý, protože v EU už nejsou k dostání 60W žárovky. Musíš dávat pozor na napětí, viděl jsem, že Fujimoto je na 100 V. Máte v Japonsku napětí 100 V? Pak bys mohl zkusit hledat americký model Beseler. V každém případě potřebuješ model se správným napětím. A dávej pozor, aby měl filtr na Multigrade pod objektivem, s držákem to není taková zábava. Fóliové filtry pro úpravu gradace seženete u našeho hostitele. Co se týče objektivu, i tady platí, že jen to nejlepší je dost dobré. Samozřejmě může být i použitý, to není problém. Ale jsou zde značné rozdíly, i Schneider a Rodenstock měli dříve levnější řadu a ten rozdíl je vidět.
S pozdravem Sven.
TiMo
Díky za odpovědi, Svene.
100 V mi vyhovuje.
Bohužel tu najdu téměř výhradně zvětšovací přístroje japonských firem: Fujimoto, Fuji a LPL. Na Meoptu, Durst nebo Beseler jsem tu zatím nenarazil. K nabízeným přístrojům také bohužel nacházím jen velmi málo informací.
Našel jsem ještě Fuji F690MF. Ten by měl být vhodný pro negativy do formátu 6x9.
Teď se mi naskýtá otázka: Mohu držák pro formát 6x9 bez větší námahy upravit tak, aby se do něj vešly i formáty 6x7, 6x4,5 a 35 mm, nebo je to beznadějné? Nemohu najít žádné obrázky držáku negativů tohoto modelu.
Tandemfahren
Time,
máš soukromou zprávu.
Frank
Urnes
U negativních držáků je vedení filmu v šířce filmu. Do držáku 6x9 se tedy vejde i formát 6x7 nebo 645. Na těle držáku jsou obvykle posuvné maskovací pásky pro určení výřezu. Formát KB se však v tak velkém držáku prohne. K tomu bys měl mít vlastní držák. Bezproblémové je to, pokud je k dispozici univerzální skleněná deska. Do té pak můžeš vložit cokoli. Nevýhodou však je, že musíš skla neustále udržovat v čistotě a případně máš více problémů s prachem, ale zato dosáhneš lepší rovinnosti.
S pozdravem, Sven.